Ga naar Content

Duurzame verlichting Texel na 7 jaar al stuk door zoute lucht en moet vervangen

Op Texel moet maar liefst 2700 armaturen van lantaarnpalen worden vervangen en dat al na 7 jaar. De coating op de armaturen is erg slecht en waarschijnlijk niet bestand tegen de zilte zeelucht op het eiland. De kans bestaat dat ze uitvallen en dan komt de verkeersveiligheid in het geding. Texel had in 2015 alle openbare verlichting vervangen door duurzame led-verlichting en was daarmee de eerste gemeente in Nederland.

Een medewerker van de gemeente met een van de armaturen waarvan de verf is afgebladderd - Foto: NH Nieuws

De aannemer zal vanaf begin volgend jaar de 2700 armaturen omwisselen. Een behoorlijke klus, die maanden gaat duren. De gemeente had er niet op gerekend dat ze zo snel vervangen zouden moeten worden. "Tot de start van de werkzaamheden betekent dit dus helaas dat niet alle kapotte lantaarns hersteld kunnen worden. We vragen begrip hiervoor", aldus verantwoordeljik wethouder Cees Hooijschuur.

Corrosie

De lantaarnpalen staan in woonwijken en langs doorgaande wegen en hebben problemen met de coating waardoor er corrosie ontstaat. Hierdoor valt de verlichting uit en zijn er gebreken aan de constructie van het armatuur en de glasplaat. De armaturen worden vernieuwd en ook de aansturing van de openbare verlichting wordt vervangen. Hierdoor kan de gemeente de verlichting op afstand besturen en zijn storingen eerder zichtbaar.

De gemeente liep een aantal jaren geleden voorop door het gehele eiland van nieuwe duurzame verlichting te voorzien. Er werd led-verlichting geplaatst en op een aantal locaties werden de lantaarns gedimd of verwijderd. Zo werd maar liefst tweederde van het energieverbruik bespaard. De energie die nu nog nodig is, wordt opgewekt door drijvende zonnepanelen die bij de rioolwaterzuivering aan de Pontweg liggen.

De verf laat los van de armatuur - Foto: NH Nieuws

De Texelaars moesten in eerste instantie enorm wennen aan het nieuwe systeem. Met name uit het buitengebied kwamen veel klachten. Het was te donker en fietsers zien geen hand voor ogen. Alle lantaarns in het buitengebied werden weggehaald en ook niet vervangen. Dat doet de gemeente bewust, want het is voorstander van nachtelijke duisternis. Op Texel zijn de sterren dan ook beter waarneembaar dan in andere gebieden in Nederland. Ook in de centra gaat het licht 's nachts om een uur uit. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]