Ga naar Content

Anti-Zwarte Piet-teksten langs intochten van Sinterklaas in Zaanstreek

De actiegroep 'Zaankanters tegen racisme' heeft langs de route van meerdere Zaanse Sinterklaasintochten de tekst 'Zwarte Piet is racisme' aangebracht. Vandaag en morgen zijn er meerdere intochten in de Zaanstreek, vanmiddag is de eerste in Westzaan.

Foto: Foto: Zaankanters Tegen Racisme

"Voor de intochten dit weekend in Krommenie, Wormer en Oostzaan hebben we wat achtergelaten vannacht", schrijft de actiegroep op Facebook. "Ook in Zaandam hebben we stencils gezet op de Rozengracht."

Nog steeds racistisch

Om vijf uur vanmiddag komt Sinterklaas, samen met divers gekleurde pieten, aan in Westzaan. De actiegroep Zaankanters tegen racisme heeft aangekondigd om hierbij te gaan demonstreren. Niet alleen vanwege de zwarte pieten die ze verwachten, maar ook vindt de actiegroep de roetveegpieten nog te zwart. Daarbij vinden ze de kragen en oorbellen die de pieten dragen nog racistisch.

De groep voert al de hele week actie in de Zaanstreek. Eerder werd ook al Station Wormerveer beklad met dezelfde leuzen. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.