Ga naar Content
Haarlem

Veel interesse in struikelstenen door bewoners: 'Zij keken door zelfde glas-in-lood'

9 november 2022, 21.30 uur · Aangepast 10 november 2022, 15.39 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Stichting Struikelstenen Haarlem is aangenaam verrast door de enorme interesse van huizenbezitters voor het plaatsen van de herdenkingsstenen voor holocaustslachtoffers. Er zijn weer 45 gelegd en onthuld deze week. En daarmee is het project om alle 733 omgekomen Joodse Haarlemmers in de Tweede Wereldoorlog weer een plek in de stad te geven, een stap dichter bij hun doel gekomen.

Dat je elke dag geconfronteerd wordt met de vorige bewoners die niet terugkeerden uit de vernietigingskampen na de Tweede Wereldoorlog, wordt steeds minder als bezwaarlijk ervaren, zo lijkt het. Het geeft juist meer betekenis aan het eigen woongenot.

"Het feit dat zij door hetzelfde glas-in-lood keken als ik nu, geeft een bepaalde emotie. Maar het wordt niet zwaar", legt Sven Hoogervorst uit. Hij nam het initiatief om vier stenen te plaatsen voor zijn deur aan het Veenbergplein in Haarlem-Noord. In zijn huis woonde indertijd de familie Brave met twee kinderen, waarvan één nog maar een baby.

Ook zijn buurman Joris Deleij ontving de struikelstenen van de familie van Felix Guttmann.  Zij vonden onlangs nog een oude film met daarop hun omgekomen familieleden Thijs, Roos en hun dochters Greetje en Paula, die op het Veenbergplein woonden. 

Tekst loopt door na video. 

Struikelstenen voor holocaustslachtoffers op Veenbergplein - NH Nieuws / Geja Sikma

Judith Uyterlinde van de Stichting Struikelstenen Haarlem ziet de agenda van de steenleggingen vol lopen. Gelukkig sluiten zich steeds meer vrijwilligers aan om alles in goede banen te leiden. Want er moet veel uitgezocht en besproken worden voor elke struikelsteen. 

Vaak komen er bijzondere verhalen op tafel. Zoals het verhaal van Salamon en Johanna Annelise Simons, die op de Zaanenlaan woonden met hun twee kinderen. De broertjes overleefden de oorlog en groeiden op in de Verenigde Staten, maar wisten amper wat van hun ouders. Totdat de huidige bewoners een babyboek vonden op zolder tijdens de verbouwing. "Toen die mensen het boek persoonlijk naar de VS brachten, wisten ze dat hun ouders zoveel van hun hielden", vertelt Judith Uyterlinde van Stichting Struikelstenen. 

Internationale aandacht

De struikelstenen in Nederland hebben ook de aandacht getrokken in het buitenland. Documentairemaakster Jane I. Wells volgt nabestaande Ulirka Grünwald Citron uit New York, die de legging van stenen van haar omgekomen familieleden bijwoont of opzoekt. Voor de film worden de ceremonies vastgelegd, die deze week in Haarlem plaatsvinden. Ulrika is erg geinspireerd door hoezeer er interesse is voor de geschiedenis en om er van te leren. "Especially on a local level on their streets." 

Struikelsteen op de Westergracht in Haarlem - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

bekijk hieronder de kaart met daarop de locaties waar in Haarlem inmiddels struikelstenen liggen

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]