Ga naar Content

Protest van 'Zaankanters tegen racisme' tegen slecht aangepaste piet gaat door: weer plekken beklad

Op meerdere plekken in de Zaanstreek zijn vannacht weer leuzen tegen zwarte piet op de grond gekalkt. De leuzen komen van de groep 'Zaankanters tegen racisme', dat deze week voor de Zaanse sinterklaasintochten actie voert tegen zwarte piet. De organisatie merkt dat meerdere intochten wel overstappen naar de roetveegpiet, maar dat gaat niet altijd even goed. "Vaak is het nog steeds een racistische karikatuur", stellen ze. 

Foto: Zaankanters Tegen Racisme

De teksten zijn onder andere te vinden in Krommenie, Assendelft, de Burcht, Westzaan, Wormer en Wormerveer. 

De leuzen worden overal geplaatst, omdat de demonstranten nog steeds vinden dat te veel intochten werken met zwarte pieten of roetveegpieten die niet genoeg zijn aangepast. "Het is schandalig dat er zoveel intochten zijn in de Zaanstreek die de racistische karikatuur van zwarte piet blijven neerzetten", aldus de organisatie. Men roept op om te demonstreren. 

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: Zaankanters Tegen Racisme

Geen aanpassingen

Of het protest effect heeft, is niet duidelijk. De sinterklaasintocht van Westzaan liet eerder al weten niks te gaan aanpassen.

De pieten mogen zelf uitkiezen hoe ze er uit zien. Bruin, roetveeg of met lichtjes in hun haar. "Wij vinden dat het uit de gemeenschap moet komen", vertelde Joke Smit al eerder tegen NH Nieuws.

Ze vindt het gek dat een actiegroep oplegt hoe de pieten eruit moeten zien. Het moet volgens haar geleidelijk gaan: "Vier jaar geleden met de landelijke intocht was iedereen nog bruin, nog twee jaar en dan zijn alle pieten met roetvegen geschminkt."

Toch demonstreren

Maar dat gaat de antiracismeorganisatie toch niet snel genoeg. Volgens hen zijn comités niet echt aan het veranderen. "Het racisme blijft in stand. Daar kunnen ze niet mee wegkomen", zo klinkt het. 

Zaankanters tegen racisme gaat op zaterdag 19 november demonstreren op de Burcht in Zaandam. De intocht gaat daar overigens niet door, er wordt een feest gehouden. Een week eerder wordt er al gedemonstreerd in Westzaan.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]