Start van hoofdcontent

NIEUWE NIEDORP

nl

De zwaarste voederbiet van allemaal: Remco uit Winkel 'wereldkampioen' Dorstige Biet

6 november 2022, 11.47 uur · Door Redactie

Maar liefst 47 kilo schoon aan de haak en daarmee zwaarder dan die van alle concurrenten: Remco de Veer uit Winkel heeft de zwaarste voederbiet van het jaar weten te kweken. Dat bleek gisteren op het 'bietenbal' van vereniging De Dorstige Biet in Nieuwe Niedorp. Remco zelf bleek verrast, maar apetrots met zijn 'wereldkampioenschap'.

Dorstige Biet

Het is elk jaar weer een strijd om niet de mooiste, maar wel de zwaarste biet te telen.
Tijdens de wedstrijd zijn in vele klassen prijzen te winnen, maar het hoogtepunt van de avond is toch wel wie zich 'wereldkampioen allround' mag noemen. "Het was weer super. De zaal was goed gevuld", aldus de enthousiaste organisator Adrie Beemsterboer.

De entree van de zwaarste biet is elk jaar weer een verrassing en dit jaar had de organisatie besloten dat het thema Formule 1 was. De winnende biet werd dan ook op een Max Verstappen-auto de zaal in gereden.

Dorstige Biet

Biet van bijna vijftig kilo

De voederbiet komt dus van Remco de Veer. Zijn biet woog ruim 47 kilo. "Het was een grote verrassing eigenlijk. Ik had eigenlijk niet gedacht dat mijn biet zo zwaar zou zijn", zegt De Veer. Het was dan ook een hele eer voor hem dat zijn biet in een Max Verstappen racewagen het podium op werd gereden. 

Maar hoe krijg je een biet nou zo groot? Volgens Remco moet je het de biet vooral naar zijn zin maken. "Het was een droog jaar, dus daar moet je dan wat aan doen." 

De biet van Remco blijft de komende tijd nog bij hem thuis staan. "Als pronkstuk en misschien later geef ik hem aan de koeien om op te eten", lacht hij.

Zwaarste voederbiet

Het kweken van zo'n zware voederbiet is knap, maar het kan allemaal nog veel gekker. De zwaarste voederbiet staat nog altijd op naam van Piet de Goede uit Heerhugowaard. Hij teelde in 2005 een voederbiet van ruim 71 kilo. 

Een jaar geleden werd Theo Beemsterboer uit Waarland kampioen met een biet van ruim 54 kilo. 

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]