Ga naar Content

Station Wormerveer beklad: Zaankanters Tegen Racisme voert actie tegen roetveegpiet

Wie vandaag op het station Wormerveer staat kan er niet om heen. Overal op de grond is de tekst 'Zwarte Piet is Racisme' geschreven. De groep Zaankanters Tegen Racisme voert de week voor de intochten in de Zaanstreek actie tegen de roetveegpiet. In de ogen van de organisatie is het nog te vaak een racistische karikatuur. Het is volgens de organisatie het begin van een drukke actieweek.

Station Wormerveer beklad met anti Zwarte Piet leuzen - Foto: Zaankanters tegen racisme

Over de teksten in Wormerveer die vannacht zijn aangebracht laat de organisatie op sociale media het volgende weten: "Het comité in Wormerveer zegt te zijn overgestapt op roetveegpiet, echter hebben die pieten veel te veel schmink en een afropruik op. Dat is geen roetveegpiet, dat is racisme. Graag gaan wij met ze in gesprek om te adviseren over hoe een goede roetveegpiet er uitziet."

Volgende week gaat het druk worden voor de groep, denkt een woordvoerder van Zaankanters tegen Racisme. De actievoerders gaan in gesprek met het Sinterklaascomité in Westzaan. Als de Sinterklaasorganisatie zich niet aanpast zoals de actievoerders dat graag zien gaan ze demonstreren tijdens de intocht op 12 november.

Geleidelijk veranderen

Joke Smit van de intocht in Westzaan wil er niet te veel over zeggen: "Alles wat ik zeg kan alleen maar meer olie op het vuur gooien." Dat houdt volgens haar in dat ze zich niet gaan aanpassen. De pieten mogen zelf uitkiezen hoe ze er uit zien. Bruin, roetveeg of met lichtjes in hun haar. "Wij vinden dat het uit de gemeenschap moet komen." Ze vindt het gek dat een actiegroep oplegt hoe de pieten eruit moeten zien. Het moet volgens haar geleidelijk gaan: "Vier jaar geleden met de landelijke intocht was iedereen nog bruin, nog twee jaar en dan zijn alle pieten met roetvegen geschminkt."

Maar dat gaat de antiracismeorganisatie niet snel genoeg. Volgens hen zijn comités niet echt aan het veranderen. "Het racisme blijft in stand. Daar kunnen ze niet mee wegkomen."

Intocht op de Burcht gecanceld

Zaankanters Tegen Racisme had aangekondigd ook op 19 november te willen demonstreren op de Burcht in Zaandam. De intocht gaat niet door. Wel is er een feest, meldt Rodi. René de Reus van het Sinterklaascomité Zaandam-Zuid had eerder laten weten dat de pieten dit jaar niet meer geheel bruin zullen zijn. Hij zegt tegen de krant bedreigd te zijn.

De gemeente Zaanstad laat weten dat de demonstraties zijn aangemeld en is aan het kijken hoe ze die zo goed mogelijk kunnen faciliteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]