Start van hoofdcontent

BOVENKARSPEL

nl

Studenten helpen blinde golfer Ronald Boef met slimme bril aan meer zelfstandigheid

3 november 2022, 07.06 uur · Aangepast 3 november 2022, 09.24 uur · Door Michiel Baas

Een revolutionaire uitvinding van enkele studenten van het XR Lab uit Hilversum. Zij ontwikkelden voor de blinde golfer Ronald Boef uit Bovenkarspel een speciale Google glass bril, die in theorie veel blinden aan meer zelfstandigheid moet kunnen helpen. 

Ronald Boef en zijn 'slimme bril' - NH Nieuws

Ronald Boef tikt aan de zijkant van zijn 'slimme bril'. 'Course one, De Goyer' en 'distance', klinkt het op de eerste hole op de golfbaan in Eemnes. Na het antwoord weet Boef precies hoeveel meter hij nog moet afleggen tot aan de vlag. De hi-tech uitvinding van zes stagiaires van XR Lab - een onderdeel van het Media College Amsterdam - helpt de blinde golfer aan meer zelfstandigheid én vrijheid op de golfbaan.

XR Lab is het leerbedrijf van het Media College. Zij maken opdrachten om technologische oplossingen te zoeken, die in de praktijk tot uiting gebracht worden. Vanuit partner Infomar uit Purmerend kwam het verzoek om een hulpmiddel te ontwikkelen, die Ronald meer zelfstandigheid op de golfbaan zou bezorgen.

Grapjes toevoegen

Nils Visser is één van de zes studenten die zich over dit vraagstuk boog. Zijn eerste reactie: "Hoe willen we dit in vredesnaam gaan doen? Maar tot mijn verbazing kwamen we al snel vrij ver. Eerst hebben we vragen toegevoegd en niet veel later konden we via GPS afstanden op de hole laten berekenen. Toen we nog tijd over hadden, hebben we ook nog grapjes toegevoegd aan de bril. Dus als er 'joke' wordt gezegd, dan volgt er een mop."

Het prototype wordt al enige tijd uitgeprobeerd door proefkonijn Ronald Boef, die bij de beste blinde golfers van de wereld hoort. Volgend jaar maart doet hij een serieuze gooi naar de wereldtitel. Door het gebruik van vaste termen, ontvangt Ronald veel informatie van de bril. Denk aan afstand, weersomstandigheden of obstakels op de hole.

"Ik kan mij rustiger op mijn spel concentreren, dus het helpt mij zeker. En daarnaast is het de bedoeling dat het andere blinden meer zelfstandigheid en vrijheid gaat geven", zegt Boef. 

De bril kan het dagelijks leven veel gemakkelijker maken voor iemand die niet kan zien

Nils visser - student XR lab

Want potentie heeft de bril zeker. En niet alleen op het gebied van golf of andere sporten. De bril kan meer blinden bijstaan in het dagelijks leven, zo is de overtuiging van Visser. "Bijvoorbeeld als het gaat om de weg naar de supermarkt. Dat de bril aangeeft of je naar links of naar rechts moet, of dat je een stoplicht tegenkomt. Dat moet mogelijk zijn. De bril kan het dagelijks leven veel gemakkelijker maken voor iemand die niet kan zien."

Het wachten is op een bedrijf die het werk van de studenten voortzet. Visser: "Als wij dit als zes stagiaires al kunnen maken, dan kunnen bedrijven met meer ervaring uitgebreider te werk kunnen gaan en ook kwalitatief een beter product maken." 

Ondertussen sluit Boef hole 1 af met een par. Nu nog wordt Ronald op en rond de baan begeleid door vader Rein, zijn 'daddy en caddy', van wie hij een goedkeurend vuistje ontvangt. Kan hij binnenkort thuisblijven? "Deze bril zet nog niet de club bij de bal neer, dus ik kan nog niet zonder hem." Met een lach: "Dat is wellicht de volgende stap."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]