Start van hoofdcontent

WESTWOUD

nl

Blinde golfer Ronald Boef vervolgt zijn droom, samen met zijn 'daddy en caddy'

31 maart 2022, 07.00 uur · Aangepast 31 maart 2022, 16.55 uur · Door Michiel Baas

Eindelijk kan Ronald Boef weer doen waar hij goed in is: golfen. De blinde inwoner van Bovenkarspel maakt met een toernooi in de Verenigde Staten een herstart in het najagen van zijn droom, wereldkampioen worden. Met dank aan een de Gooise golfclub Goyer.  

De blinde Ronald Boef in actie - NH Nieuws

Op de golfbaan in Westwoud brengt hij de laatste finesses aan in zijn spel, voordat hij zaterdag op het vliegtuig stapt naar Jacksonville. Natuurlijk onder begeleiding van zijn vader Rein, want de twee zijn onafscheidelijk. "Ik ben letterlijk 'daddy en caddy'. Ik geef de clubs aan, help mee de afstand in te schatten. Want dat is natuurlijk moeilijk voor Ronald", zegt de 77-jarige Rein.

Boef behoort tot de beste vijf blinde golfers van de wereld. 45 jaar geleden werd hij geboren met de Ziekte van Leber. Dat houdt in dat hij volledig blind is. "Ik zie alleen maar zwart, heb ook nooit kunnen zien. Dat is een verschil met veel van mijn concurrenten, die vaak later blind zijn geworden. Zij kunnen bijvoorbeeld nog zien hoe een swing eruit ziet." 

Foto: Ronald Boef in Westwoud - NH Nieuws/Michiel Baas

Anders dan bij ziende golfers is er bij de blinde tak geen sprake van royaal prijzengeld. Alle kosten moeten dus uit eigen zak worden opgehoest. En dat bedrag loopt voor een internationale speler als Boef snel op. Toen DEEN Supermarkten ermee besloot te stoppen, viel de belangrijkste geldschieter weg. Maar hulp kwam uit onverwachte hoek. Golfclub Goyer uit Eemnes – waar Boef drie dagen in de week te vinden is – hield een benefietdag en veiling, speciaal voor Boef.

'Niet te bevatten'

De opbrengst: ruim een ton. "Het is nog steeds niet te bevatten. Het houdt voor mij in dat ik mij de komende vier jaar geen zorgen hoef te maken over geld, maar dat ik mij gewoon op het golfspel kan concentreren. Daar ben ik ze nog steeds heel dankbaar voor." 

Ook zijn ouders Rein en Gerda doen er alles aan om de loopbaan van hun zoon te laten slagen. "Twintig jaar geleden hebben we ons huis verkocht en zijn we kleiner gaan wonen. Dat geld hebben we in Ronald zijn golfcarrière gestopt. Daar hebben we geen dag spijt van gehad. We maken veel mooie dingen mee en hebben al veel gereisd." 

Het grote doel van Boef is om ooit een keer wereldkampioen te worden. Wellicht lukt dat al dit jaar, want in september staat het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika op het programma, mits corona geen roet in het eten gooit. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]