Start van hoofdcontent

BOVENKARSPEL

nl

'Dubbele handicap' weerhoudt blinde golfer Ronald Boef niet van zijn grote droom

15 juli 2021, 19.05 uur · Aangepast 15 juli 2021, 20.23 uur · Door Ronald Olsthoorn

Binnen drie jaar wil hij de eerste Nederlandse blinde wereldkampioen golfen worden: Ronald Boef uit Bovenkarspel. Als golfer maakt hij honderden trainingsuren om zover te komen. In oktober wordt er speciaal voor hem een benefiet georganiseerd om geld bij elkaar te krijgen om zo zijn droom te verwezenlijken.

Foto: NH

Ronald is vanaf zijn geboorte al blind. Hij ziet helemaal niets, alleen maar zwart. Op zijn zeventiende kwam hij voor het eerst in aanraking met golfen en was meteen enthousiast.

"Een buurman zat naar de televisie te kijken en zag daar golfen voor blinden en dacht: ik weet wel iemand die daar geschikt voor is. Vlak daarna kreeg ik een rondleiding op golfbaan Westwoud en toen was het 'boem', dat is iets voor mij", vertelt Ronald in het NH Radio-programma Lunchroom.

Onder de knie krijgen

Het duurde wel even voordat Ronald de sport onder de knie kreeg. "De eerste vier jaar was voor mij alleen maar leren om tegen het balletje te slaan. Omdat ik totaal blind geboren ben, kun je mij ook helemaal niets voordoen."

Maar met behulp van goede begeleiding, talent en wilskracht is Ronald toch een heel eind gekomen. "Ik sta nu in de top vijf van de wereld van de 150 deelnemers in mijn categorie." Hij heeft handicap 20, maar zelf zegt hij grappend: "Maar ik heb ook een dubbele handicap, want ik ben blind."

Wereldkampioen worden

Zijn doel is nu om over drie jaar de eerste blinde Nederlandse winnaar te worden op het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. "Ik ben daar elke dag heel hard voor aan het trainen. Daarbuiten zit ik ook nog op de sportschool voor kracht, conditie en om sportblessures te voorkomen. Omdat de golfswing een eenzijdige beweging is", vertelt hij verder.

"Dat je met doorzettingsvermogen, talent en goede begeleiding heel ver kan komen"

ronald boef - blinde golfer

Maar alleen redt Ronald het niet. Het is een dure sport en zijn sponsor is gestopt, omdat het bedrijf wordt overgenomen. Daarom komt er in oktober een benefiet op golfbaan de Goyer, om met die opbrengsten Ronald verder te helpen.

Uiteindelijk wil Ronald niet alleen wereldkampioen worden, maar ook anderen inspireren: "Het is mijn streven dat ik een voorbeeld wil zijn voor andere gehandicapten en dat je met doorzettingsvermogen, talent en goede begeleiding heel ver kan komen."

Bekijk hier het hele interview met Ronald Boef bij NH Lunchroom terug:

Ronald Boef vertelt over zijn droom bij NH Lunchroom - NH Nieuws

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]