Ajax opnieuw veel te sterk voor zwak Rangers en mag naar Europa League

Ajax heeft vanavond een overtuigende zege geboekt op Rangers FC in de Champions League. De Amsterdamse formatie kwam in Glasgow nauwelijks in de problemen en won verdiend met 3-1. Door de overwinning komt Ajax na de winterstop uit in de Europa League.

Calvin Bassey snoept de bal af van Scott Arfield - Foto: Pro Shots / ProSportsImages

De rookwolken van het vuurwerk in het altijd sfeervolle Ibrox Stadium in Glasgow waren nog nauwelijks opgetrokken of Ajax kwam al op voorsprong. Een snelle aanval over links via de in de basis startende Owen Wijndal, kwam voor de voeten van Steven Berghuis. De middenvelder schoot de bal met enig fortuin langs doelman Allan McGregor van de Schotten: 0-1.

Topscorer

Niet veel later moest oud Rangers-speler Calvin Bassey namens Ajax de bal van de lijn halen na een gevaarlijke voorzet. De ploeg van Alfred Schreuder bleef in verdedigend opzicht eenvoudig overeind en kwam na een half uur spelen zelfs op 0-2. Wijndal knokte zich opnieuw via de linkerkant door de defensie van Rangers en bediende Mohammed Kudus in het strafschopgebied. De inzet van de Ghanees werd nog getoucheerd en was zodoende onhoudbaar voor McGregor. Het was het vierde doelpunt voor Kudus in deze Champions League-campagne van de Amsterdammers.

Na de rust bleef Ajax de betere partij en voetbalde het graag vooruit. Tien minuten na de thee bediende invaller Devyne Rensch met een perfecte voorzet Kudus, die vervolgens ook knap binnenschoot. Kudus stond echter een halve voet buitenspel en daarom werd het doelpunt alsnog afgekeurd door de VAR.

In het laatste kwart van het duel probeerde Rangers nog iets te forceren, maar de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst kon geen vuist meer maken. Vijf minuten voor tijd kreeg Rangers nog wel een strafschop. Edson Alvarez beging een overtreding in het strafschopgebied en James Tavernier schoot vanaf de stip gedecideerd raak.

Koelbloedig

Ajax nam echter geen genoegen met de minimale voorsprong. Twee minuten na de goal van Rangers sloeg Ajax voor een derde keer toe. Francisco Conceição stond net koud een minuut in het veld toen hij door Dusan Tadic met een prachtige pass werd bediend. De jonge Portugees ronde vervolgens koelbloedig af en schoot zo de 1-3 eindstand op het scorebord.

Door de winst eindigt Ajax definitief als derde in groep A van de Champions League. De Amsterdammers spelen na de winterstop daarom in de Europa League. Aanstaande zondag staat het volgende mooie affiche op het programma voor Ajax. Dan komt PSV naar de Johan Cruijff Arena.

Opstelling Ajax: Pasveer; Sánchez, Timber, Bassey, Wijndal (Rensch/44); Álvarez, Berghuis (Klaassen/55), Taylor (Grillitsch/87); Tadic, Kudus, Bergwijn (Conceição/87)