Ga naar Content

Les voor groep 6 bij Tata Steel nu de toekomst van het bedrijf nóg onzekerder is

Na meer dan 2 jaar geen les te hebben gegeven aan leerlingen van basisscholen is vandaag het vernieuwde leslokaal bij de Tata Academy weer open. Dat voelt enigszins gek nu de toekomst van Tata Steel onzekerder is dan ooit. 

Leerlingen van groep 6 van de Origon in IJmuiden hebben de eer om als eerste het vernieuwde deel van de academy uit te testen. Adinda en Ayrin noemen het 'best wel vet'. Zij zijn een mini-robot aan het programmeren terwijl aan de andere kant van het lokaal een nieuwe proefopstelling met waterstof wordt gebruikt om uit te leggen hoe waterstof werkt.

Kijk hier hoe de groep 6'ers aan de slag gaan bij Tata:

Tata Academy weer open, in roerige tijden voor staalbedrijf - NH Nieuws

Hans Nooij geeft les over de waterstofinstallatie die speciaal is gemaakt voor de academy. "Leerlingen leren hier dat je met zonne-energie zuurstof en waterstof kan scheiden."

Hans haalt veel voldoening uit zijn werk. Waar hij het meeste van geniet: "De verwondering. Iedere keer ontdekken ze dingen. Het ontdekkend leren en zelf uitvoeren dat is gewoon heel mooi om te zien."

Tekst gaat verder onder foto. 

De nieuwe proefopstelling - Foto: NH Nieuws / Jasper Leegwater

Erik de Mink is manager arbeidsmarkt en onderwijs bij de Academy van Tata Steel. Hij vertelt dat ook in onzekere tijden de Academy alle aandacht krijgt binnen het grote staalbedrijf. "We hebben in Nederland de komende jaren sowieso nog heel veel mensen tekort in de techniek. Voor de energietransitie, in de zorg, de vergrijzing waar we mee te maken hebben. Zo lang we kunnen blijven we daar een bijdrage aan leveren samen met andere bedrijven."

Volgens de Mink is het van groot belang dat juist jonge kinderen al in aanraking komen met techniek. "Dat moet je al op jonge leeftijd doen. Als je niet voor je zevende levensjaar iets doet met techniek in de klas, raak je dat kwijt. We willen de context laten zien, wat is techniek en wat kun je er mee? We blijven dat verhaal vertellen."

Tekst gaat verder onder foto's. 

Ondanks de mogelijke sluiting van de kooksfabrieken en de algehele sluiting die FNV daarna verwacht, blijft CEO van Tata Steel Hans van den Berg positief. "Over één jaar bestaan we zeker nog. Over 2 jaar ook. Trouwens, over 100 jaar ook."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]