Ga naar Content
Haarlem

Geliefde buurtschommel moet na 1,5 jaar weg: "Het is te gek voor woorden"

27 oktober 2022, 18.00 uur · Aangepast 17 november 2023, 13.04 uur
Door: Marieke Pijlman · Foto: Aangeleverde foto

Anderhalf jaar geleden hing een buurtbewoner een schommel op aan een boom in zijn straat, de Beukenlaan in Bennebroek, voor zijn eigen dochter en andere buurtkinderen. En nu moet de schommel opeens weg van de gemeente Bloemendaal. Sinds gistermiddag hangt er een briefje op de schommel dat deze binnenkort wordt verwijderd.

"Ik snap het echt niet. Anderhalf jaar hangt de schommel er al en horen we niks. Alle buurtkinderen hebben plezier van de schommel. Er zijn hier verder ook geen speeltuintjes of wat dan ook en nu moet de schommel weg", vertelt Vrieze een beetje verontwaardigd. 

Zijn buurvrouw is het helemaal met 'm eens. "Het staat ook gewoon gezellig hier. Ik vind dat de schommel gewoon moet blijven", vertelt ze. "Ik ben sowieso voor alles voor kinderen."

Paul Meijer, die gistermiddag zijn kinderen thuisbracht in de Beukenlaan, kon het niet geloven toen hij handhavers het briefje op zag hangen. "Het is echt te gek voor woorden dat de gemeente dit wil verbieden. Ik zag de handhavers en vraag me dan echt af of ze niks beters te doen hebben? Mijn kinderen zijn 14 en 15 en die zitten er ook nog geregeld op."

Op het briefje is te lezen dat de eigenaar van de schommel tot 3 november de tijd heeft om de schommel weg te halen en als hij dat niet doet, zal de gemeente Bloemendaal 'bestuursdwang toepassen' en het voorwerp verwijderen van de openbare weg. 

Tekst gaat verder onder de foto's

De buurtbewoner denkt dat handhavers het briefje hebben opgehangen, nadat ze de schommel ontdekten bij snoeiwerkzaamheden in de straat. Hij laat het er in ieder geval niet bij zitten. "Die schommel moet gewoon blijven. Ik ga kijken wat ik kan doen om de schommel te behouden voor onze buurt. " 

Gemeente Bloemendaal

De gemeente Bloemendaal laat in een reactie aan NH Nieuws weten dat het niet de bedoeling is dat inwoners zelf schommels of andere objecten plaatsen aan of op gemeentelijk groen. Er kan wel een vergunning voor worden aangevraagd. "Of een uitzondering tot de mogelijkheid behoort moet nog worden bekeken", zo laat een woordvoerder weten. 

De partij Hart voor Bloemendaal gaat vragen stellen aan het college over de schommel. Fractievoorzitter Marielys Roos begrijpt dat de openbare ruimte van iedereen is en dat er voor gewaakt moet worden dat er overal schommels worden opgehangen. Maar in dit geval vindt ze het briefje op de schommel toch wat onvriendelijk naar de buurt toe. "Hebben ze dan echt niks anders te doen, dat vraag ik me dan af? En ik vind dat je kinderen ook wel het avontuur moet gunnen. In de zomer springen kinderen van de brug af in de Leidsevaart. Moet je dat dan ook gaan verbieden? Wij zijn voor leefbaarheid in de wijken. "

Als het aan Roos ligt, zou er per geval gekeken moeten worden of een situatie houdbaar is. In het geval van de schommel in de Beukenlaan, ziet ze eigenlijk geen probleem en zou de schommel moeten kunnen blijven hangen. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]