Ga naar Content
Gooi

Anti-kraak in verzorgingshuis: studenten in Hilversum maken de buurt mooier

24 oktober 2022, 21.41 uur
Door: Rachel Morssink · Foto: Rachel Morssink

Een ruime kamer voor weinig geld plús tien uur vrijwilligerswerk in de maand. In het leegstaande Carolushuis op de Bosdrift wonen op dit moment veertig studenten volgens die formule. Buurtbewoners zijn er blij mee: "Ze verbinden de buurt, ik leer hier opeens mijn buren kennen."

Scones, tompoezen, cake: vandaag staat er een uitgebreide - en gratis - high tea op het programma. "We hebben van alles, hartig en zoet", vertelt student Anne Vreugdenhil. Achter haar druppelen de mensen binnen, jong en oud. Samen met haar medestudenten heeft ze uitgebreid staan bakken en geflyerd in de buurt. "Buurtbewoners mogen ook wat lekkers meenemen, maar dat hoeft helemaal niet."

Anne studeert creatieve therapie in Amersfoort. Het liefst wilde ze in Utrecht op kamers, maar dat bleek onmogelijk. "Dan betaal je zo 500 euro voor zes vierkante meter." Via via hoorde ze over de organisatie Connect Generations, die de studentenhuisvesting in onder meer het Carolushuis organiseert. "Zij koppelen studenten aan een woonruimte in een verzorgingstehuis. Zo ben ik hier terechtgekomen", vertelt Anne. 

Anti-kraak

Het concept werkt normaal gesproken als volgt: je huurt een kamer voor een paar honderd euro in of bij een verzorgingstehuis en draait als vrijwilliger dertig uur per maand mee met de ouderen. In Hilversum wijkt het net even af. De studenten wonen hier anti-kraak. "Omdat het verzorgingstehuis leegstaat in verband met sloopplannen, doen wij tien uur per maand vrijwilligerswerk voor de buurt", vertelt Anne.

En dat wordt erg gewaardeerd. "Superleuk, ze zorgen voor verbinding in de buurt", zegt bezoeker Barto Visser. "Ik kom mensen tegen die ik anders niet zou zien. Ik leer hier eigenlijk mijn buren kennen." Ook buurtbewoner Wil Struijs is enthousiast. "Enig, heel gezellig dit. Ik ben al een tijdje met pensioen en ik vind het enorm fijn om hier contact te hebben met andere leeftijden. Dat is goed voor een mens." 

Tekst loopt door onder video.

Wil: "Ik heb opeens weer gesprekken met studenten, dat houdt me jong!" - NH Nieuws

De kamer van Anne is twintig vierkante meter groot. "Daar betaal ik 265 euro per maand voor", vertelt ze. Ze heeft een eigen wc, badkamer en keuken en deelt een woonkamer met een aantal anderen. "Dat is heel gezellig", vertelt medestudent Mirna Abbekerk. Zij studeert logopedie in Utrecht. "Elke donderdag hebben we huisavond, dan komen we samen in één van de woonkamers."

Mirna is pas een maand geleden in het Carolushuis komen wonen. "Dat bevalt heel goed. Het is erg gezellig met de andere studenten, maar ik vind het vooral bijzonder dat we met deze activiteiten iets betekenen voor een ander", aldus Mirna.

Springkussen en chocolademelk

Want de veertig antikraak-studenten organiseren een hoop voor de buurt. "We hebben een kinderfeest gehad met springkussen en suiperspinnen, elke laatste woensdag van de maand is er koffiemiddag, nu dus de high tea", somt Anne op. Ook hebben ze briefjes in de bus gedaan om allerhande hulp aan te bieden aan buurtbewoners. "En binnenkort komt er een kinderbingo en we willen chocolademelk gaan uitdelen in de buurt", vertelt Anne.

Dat de woningnood onder studenten hoog is in Nederland, is bekend. In de video hieronder vertellen Mirna en Anne hoe de situatie bij hen is. De studenten in het Carolushuis studeren namelijk in állerlei verschillende plekken in het land. "Zelfs in Zwolle en Leiden", benadrukt Anne.

Anne: "Nu heb ik een grote kamer voor weinig geld, dat is fijn." - NH Nieuws

Anne zou deze woonconstructie zeker aanraden aan andere woningzoekende studenten. "Het is erg leuk om al die activiteiten te organiseren, maar vooral de verbinding met andere studenten en met de buurt is bijzonder."

Officieel mogen de studenten tot eind december op de Bosdrift blijven wonen, maar ze verwachten zelf dat dat nog wel iets kan uitlopen.

Connect Generations biedt kamers aan door heel Nederland. Op dit moment zijn er naast Hilversum ook kamers beschikbaar in Bodegraven, Enschede, Heemstede en Nijmegen.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]