Ga naar Content

Tegenvaller voor protesterende Weespers: toch afvalcontainers voor historisch stadhuis

Een tegenvaller voor een groep bewoners van het historische centrum van Weesp: ze krijgen tóch ondergrondse afvalcontainers voor hun deur. Dat heeft de rechter bepaald. De Weespers probeerden het plaatsen van de containers tot twee keer toe tegen te houden, maar de Raad van State heeft hun bezwaren verworpen. 

Foto: Adobe Stock

Het stadscentrum van Weesp krijgt - als laatste van de hele gemeente - ondergrondse afvalcontainers om huisvuil te verzamelen. Het afval werd tot voor kort in vuilniszakken aan de straat gezet. Dat gaf ongemakken: de zakken zien er niet alleen slordig uit, maar trekken ook ongedierte aan. Daarnaast waren ze vaak een prooi voor vogels, die de zakken open pikten met als gevolg dat het vuil over straat dwarrelde. Hetzelfde probleem speelde met oud papier. 

De ondergrondse containers moeten dat probleem voor eens en voor altijd oplossen, maar al vlak nadat het plan gepresenteerd werd bleken er flink wat bewoners tegen het plaatsen van de containers.

Lees ook

Beschermd stadsgezicht

De betwiste containers waar een groep van zes bewoners voor naar de rechter stapte, komen tegenover het monumentale stadhuis van Weesp. Ze doen daarmee afbreuk aan het beschermd stadsgezicht van Weesp, vinden de buurtbewoners. Daar komt nog eens bij dat de containers moeten komen op de plek waar nu een bankje staat dat uitzicht heeft op het stadhuis. Kortom: de containers passen er niet, vindt de buurt. 

De buurtbewoners vrezen ook dat het gebruik van de ondergrondse afvalcontainers overlast zal veroorzaken, vanwege de vrachtwagens die de containers moeten legen. De afvalcontainers liggen langs een doorgaande weg door het centrum en de grote vrachtwagen zal voor verkeersonveilige situaties zorgen, vrezen ze. De rechter veegt dat argument van tafel, omdat het legen van de containers slechts drie minuten duurt en daardoor weinig problemen zal veroorzaken. 

Geen gevolgen voor straatbeeld

Ook het argument over het beschermde stadsgezicht wordt door de rechter van tafel geveegd. De Raad van State oordeelt dat de afvalcontainers maar beperkt boven de grond uitsteken en daarmee geen grote gevolgen hebben voor het straatbeeld. Ook het uitzicht op het stadhuis wordt niet belemmerd. 

De uitspraak van de Raad van State zorgt er voor dat de ondergrondse containers er definitief mogen komen. Afgelopen voorjaar - toen dezelfde groep buurtbewoners de vergunning al aanvocht - kreeg de Regio Gooi en Vechtstreek van de rechter al toestemming om te beginnen met de werkzaamheden, maar men besloot te wachten tot de definitieve uitspraak van de Raad van State. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]