Ga naar Content

Zwitserse zeiler wil naar Marokko en strandt op strand van Den Helder: "Hij was heel onervaren"

Het moet de afgelopen dagen een vreemd gezicht zijn geweest: een zeilboot midden op het strand van Den Helder. De 60-jarige gepensioneerde Adriaan uit Zwitserland had zijn 7 meter lange boot niet meer onder controle en strandde ter hoogte van de strandslag Donkere Duinen. 

Zwitser strandt met zeilboot op het strand van Den Helder - Foto: Ruud Koelewijn

Deze gebeurtenis laat maar weer eens zien dat zeilen niet voor iedereen is weggelegd. Want deze Zwitser was volgens Ruud Koelewijn, strandmanager van SSN, niet in staat om zo'n tocht te maken. "Hij was heel onervaren en zijn motor- en zeilkunde waren onvoldoende", concludeert Ruud Koelewijn dan ook. En dat beaamt Adriaan zelf ook, als hij bij NH Radio uitlegt hoe dit kon gebeuren. "Normaal vaar ik alleen op meren", vertelt hij. 

"Normaal vaar ik alleen op meren"

Zeiler adriaan

Adriaan kwam van Terschelling en voer boven Texel langs naar Den Helder. De Zwitser vertelde Ruud Koelewijn dat hij de haven van Den Helder binnen wilde varen, maar dat ging mis. "Hij moest om de Razende Bol heen en door de wind kwam hij Den Helder niet in", vertelt Ruud Koelenwijn. "Het gevolg is dat hij gestrand is." 

Tekst gaat door onder de foto.

Een trekker sleept de zeilboot naar een veiligere plek - Foto: Ruud Koelewijn

De boot van Adriaan, die richting Marokko wilde varen, bleef lang zo op het strand liggen. Dit komt omdat hij niet was verzekerd en bang was dat zijn spullen aan boord gestolen zouden worden. Marechaussee, politie en douane waren ook aanwezig, maar het was uiteindelijk Stichting Strandexploitatie Noordkop die de boot een stuk verder richting de duinen wist te krijgen. Met een trekker lukte het ze om de boot op een veilige plek te krijgen, zodat die geen last meer heeft van eb en vloed. 

Gisteren ging de Zwitser veilig per trein richting Duitsland, waar hij zijn auto en trailer heeft staan. "Al zijn inboedel staat veilig bij ons en de boot zit op slot", vertelt Ruud Koelewijn. De strandmanager ontving Adriaan vanmiddag weer met zijn trailer in Den Helder om de zeilboot op de halen. Of de zeiler ooit nog zijn tocht af wil maken, is niet duidelijk. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]