Ga naar Content

Reizigers opgelet: buschauffeurs streekvervoer gaan opnieuw staken

Wie op 19, 20 of 21 oktober gebruik wil maken van het streekvervoer doet er goed aan  een alternatief achter de hand te hebben. Buschauffeurs leggen deze dagen het werk neer om te strijden voor een betere cao. Ze willen gecompenseerd worden voor de torenhoge inflatie en maandelijks honderd euro extra, meldt het FNV. Ook moet het personeelstekort worden aangepakt zodat de werkdruk omlaag gaat. 

Foto: NH Media / Michiel Baas

De aangekondigde staking volgt op een eerdere staking vorige maand. Toen legde zo'n dertig procent van de chauffeurs het werk neer, minder dan aanvankelijk werd gedacht. Maar volgens FNV-woordvoerder Casper Schrijver groeit de actiebereidheid onder het personeel. 

"Steeds meer chauffeurs zijn bereid om te staken. Ze lopen op hun tandvlees"

Casper Schrijver, FNV-woordvoerder

"We merken dat steeds meer chauffeurs bereid zijn om te staken. Daarnaast heb je natuurlijk nog een groep die niet staakt, maar wel graag ziet gebeuren dat de doelen bereikt worden. De chauffeurs lopen op hun tandvlees, de werkdruk is echt heel hoog. Daarbij gaan ieder jaar mensen met pensioen en is er te weinig aanwas, daar moet iets aan veranderen", vertelt hij aan NH Nieuws. 

Volgens Marijn van der Graag van FNV Streekvervoer is de aangekondigde staking het resultaat van een 'weigerachtige opstelling' van de werkgever om tot een eerlijke cao te komen. "Daarnaast maken de chauffeurs zich ernstig zorgen om de inkrimping van het openbaar vervoer die op dit moment gaande is", aldus Van der Graag.

Schrijver benadrukt dat er plekken in de provincie zijn waar minder gestaakt zal worden, maar dat reizigers direct of indirect de gevolgen van de actie zullen merken. Als de staking niet het gewenste effect heeft, volgt volgens hem een nieuwe staking of creatieve actie: "Net zolang tot het doel is bereikt." 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.