Start van hoofdcontent

ANNA PAULOWNA

nl

Kringloop drukker door energiearmoede: run op jassen, dekens en elektrische kachels

16 oktober 2022, 07.56 uur · Aangepast 17 oktober 2022, 09.39 uur · Door Jurgen van den Bos

Een beetje betaalbaar de winter doorkomen; hoe doe je dat met stijgende kosten voor boodschappen en energie? Het gaat in ieder geval hard met de verkoop van tweedehands winterkleding bij kringloopwinkels. Kringloopwinkel Hollands Kroon in Anna Paulowna heeft het een stuk drukker de laatste weken, zegt eigenaar Mandy Minnaard: "Alles wordt duurder. Ik merk echt dat mensen hier in de stress zitten."

Het is drukker in de kringloopwinkels door stijgende kosten voor boodschappen en energie - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

"Het is anders druk. Ik zie steeds meer mensen uit het dorp die ik hier voorheen niet zag", vertelt Mandy Minnaard. Ze beheert de kringloopwinkel in Anna Paulowna nu zo'n vijf jaar. "Mensen kwamen hier eerst vooral voor snuisterijen en leuke dingen. Tegenwoordig komen ze vooral voor de kleding. En dekens voor op de bank, want dan hoef je een kachel minder aan te zetten. Maar er is ook meer vraag naar elektrische kachels."

Branders

Dat merkt ook Lex Gorsselink van kringloopwinkel Saartje in Wieringerwerf. "Alles wat een beetje warmte geeft, vliegt de winkel uit. Veel oudere mensen komen terug voor de ouderwetse petroleumstellen om daar hun eten op te maken. Mensen komen ook voor gourmetstellen. Niet om te gourmetten, maar voor de branders om eten op te warmen. Ze zijn wat dat betreft heel creatief."

"De leuke gesprekken zijn een stuk minder, korte lontjes en depressief. Daar hik ik nu toch tegen aan"

mandy minnaards - kringloopwinkel hollands kroon

Kringloopeigenaar Gorsselink komt ook bij de mensen thuis om spullen op te halen. "Dan zie ik ook dat ze maatregelen nemen. Ze kopen bij ons gordijnen en hangen ze tegen tocht bij de voordeur. Op zich niet bij zonder, maar nu is er extra veel vraag naar. Mensen komen heel gericht de winkel binnen op zoek naar dat soort spullen."

Depressief

Mandy Minnaard van Kringloop Hollands Kroon hoort de verhalen aan van klanten die door de stijgende kosten steeds minder te besteden hebben: "Ik merk dat ze het echt oprecht moeilijk hebben. Je merkt het ook aan hoe de mensen zijn. De leuke gesprekken zijn een stuk minder, korte lontjes en depressief. Daar hik ik nu toch tegen aan."

Minnaard: "Wat ik hoop is dat iedereen toch gewoon zijn spullen kan krijgen, ook leuke spullen. Dat ze het gevoel kunnen geven dat ze er mogen zijn. Dat is toch wat we hopen met dit werk wat we doen, dat mensen dat hier kunnen zonder dat ze veel geld hoeven te besteden, dat ze zich daar geen zorgen om hoeven te maken. Dat is het enige wat je wilt." 

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]