Ga naar Content

Oostzaan 'walgt' van bekladdingen met doodsbedreigingen richting Rutte en Kaag

Vandalen hebben teksten geklad op de regenboogpilaren onder het viaduct van de A8 op de Ambacht in Oostzaan. De namen van minister-president Rutte en minister Kaag zijn erop geschreven, gevolgd door twee doodskruizen. Ook zijn er teksten als 'homo's' en '1675 kinderen weg' te lezen. De gemeente zegt in een reactie dat het dit voorval hoog opneemt: "Wij walgen van deze actie en keuren het ten strengste af."

Foto: NH Nieuws

"Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar doodsbedreigingen aan wiens adres dan ook gaan veel te ver. Wij tolereren dit dan ook niet", reageert een woordvoerder. De gemeente stapt naar de politie: "We zullen er alles aan doen te achterhalen wie dit heeft gedaan en indien mogelijk tegen deze persoon of personen stappen ondernemen."

Met de tekst '1675 kinderen weg' lijken de vandalen te wijzen op de toeslagenaffaire, waardoor kinderen uit huis werden geplaatst. De doodsbedreigingen richting Rutte en Kaag op de regenboogpilaren zijn een week voor Coming-Outdag op 11 oktober geplaatst. Vorig jaar werd in Purmerend rond deze tijd een regenboogkunstwerk vernield

Het viaduct heeft de regenboogkleuren nog niet lang. In juni meldde de aannemer dat de pijlers in verschillende regenboogkleuren gecoat waren. Het bedrijf claimde ook dat dit het eerste regenboogviaduct in Nederland zou zijn.

Statement voor inclusieve samenleving

Toen hij het plan bekendmaakte om er een regenboogviaduct van te maken, vertelde burgemeester Marvin Polak dat de gemeente Oostzaan een statement wilde maken voor een inclusieve samenleving, 'waar geen ruimte is voor homohaat en discriminatie op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie, sekse en ras'."

Tekst loopt door onder de foto's

Frank Vos van De Zaanse Regenboog zegt het voorval heel vervelend te vinden. Hij hoopt dat de teksten snel worden verwijderd. De woordvoerder van de gemeente is het daar helemaal mee eens. Er wordt nog gekeken of dat vandaag of morgen gaat gebeuren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]