Ga naar Content

Regenboogkunstwerk bij Station Purmerend vernield

Het regenboogkunstwerk onder het hoofdstation van Purmerend is vernield. Vandalen hebben het symbool voor tolerantie deels losgetrokken van de muur.

Foto: RTV Purmerend

"Dit is schandelijk en respectloos’’, aldus wethouder Harry Rotgans tegen mediapartner RTV Purmerend. "Het bewijst maar weer dat een week zoals de regenboogweek nog steeds hard nodig is. We gaan de schade zo snel mogelijk herstellen.’"

Volgens Edith Merks van stichting Roze en de Regenboog (ReR) is het nooit goed dat iets vernield wordt, maar is er niet direct een verband met vernielingen vanwege het symbool. "Er wordt wel vaker iets vernield. Het kunstwerk is ook kwetsbaar, daar had van tevoren ook rekening mee gehouden moeten worden."

Grondwet

De creatie is bedoeld om de status en positie van Purmerend als regenboogstad extra onder de aandacht te brengen en bevat de tekst van artikel 1 van de Nederlandse grondwet. De banen van de regenboog beginnen klein en lopen in een aantal golven breder uit richting de tunnel.

Het is niet de eerste keer dat het kunstwerk is vernield. Een maand na de onthulling in oktober 2017, is ook al een gedeelte van het kunstwerk onleesbaar gemaakt.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]