Ga naar Content
West-Friesland

115 jaar oude vissersboot Pinas eindelijk te water: "Je bent wel bang dat hij dan valt"

1 oktober 2022, 17.06 uur · Aangepast 2 oktober 2022, 10.08 uur
Door: Maurice Blaauw · Foto:

Vijf en een half jaar lang zijn Johan Nieuwdorp en Paul van de Vaart bezig geweest met de restauratie van een 115 jaar oude vissersboot. Gisteren werd de boot in Hoorn voor het eerst het water in getakeld. "Je hoopt dan dat er geen spuiter is en hij vol met water loopt", aldus Paul.

Johan maakte zich daarentegen meer druk over het moment dat de boot in de lucht hing. "Je bent dan toch bang dat hij valt." 

Onder grote belangstelling werd de boot gister vanaf de scheepswerf van de stichting Centrum Varend Erfgoed Hoorn het water ingehesen. 

115 jaar oude boot te water - NH Nieuws

Nadat de boot naar een steiger is gedreven en is vastgemaakt, stappen de twee heren vrolijk uit. "Ik ben echt heel trots, ik moet mijzelf even knijpen", zegt Paul. Ook Johan is blij dat alles is goed gegaan en na vijf jaar de oude vissersboot weer drijft. "Hij is nog niet helemaal af, de mast moet nog gemaakt worden en de motor moet nog worden ingebouwd", aldus Paul.

Het doel is om dit binnen een jaar voor elkaar te krijgen, zodat ze naar een evenement kunnen in de Broekerhaven bij Bovenkarspel. In deze haven is de boot 115 jaar geleden gebouwd, en de heren willen hier graag naartoe zeilen.

"Als de boot af is begint er een heel nieuw avontuur"

Johan Nieuwedorp

"Als de boot af is, begint er een heel nieuw avontuur. Dan gaan we er zelf mee varen", blikt Johan vooruit. Paul ziet het varen ook zitten en wil misschien ook wel visdemonstraties geven. "Dan kunnen mensen zien hoe dat vroeger gebeurde."

Maar voor nu moet de boot nog eerst worden afgebouwd. Elke dinsdag en donderdag werken de twee heren aan de boot en dat gaan ze straks wel missen. "Ja, het is fantastisch om te doen, je ziet het hout gewoon onder je groeien", aldus Johan.

"Vooral het contact met de toeristen, ik denk dat er wel 800 per jaar langskwamen", vertelt Paul. Hij legt uit dat het leuk is om de toeristen mee te nemen in het project en bijvoorbeeld ook een stuk hout te laten buigen. "Als het af is, wil ik wel zoiets blijven doen", aldus Paul.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]