Ga naar Content
West-Friesland

Vissersboot BC11, oftewel de Pinas, is 115 jaar oud en moet in ere hersteld worden

21 oktober 2020, 10.00 uur · Aangepast 22 oktober 2020, 14.13 uur
Door: Isabel Broersen · Foto: Isabel Broersen / NH Nieuws

HOORN - De Pinas is een vissersboot uit 1905, gebouwd in Broekerhaven in Bovenkarspel. Na 115 dienstjaren staat de boot in de steigers bij Centrum Varend Erfgoed in Hoorn. Johan Nieuwdorp en Paul van de Vaart brengen een tijdlijn van de boot in kaart en willen hem nu in ere herstellen. Met reden, want zo blijven oude ambachten in stand en blijft er een stukje geschiedenis bewaard.

Op het Oostereiland zit de scheepswerf van Centrum Varend Erfgoed Hoorn. Buiten, op de kade, valt je oog gelijk op de ietwat vervallen boot De Pinas. Het ruikt er branderig, want het schip wordt gerestaureerd door middel van de oude ambachten.

Paul van de Vaart richt een brander op een plank van de boot. En af en toe draait Johan Nieuwdorp een ketting aan die bevestigd zit aan de plank - zodat de plank langzaamaan gebogen wordt en straks precies in het schip past. 

Lees verder onder de video

Bekijk hier hoe Johan en Paul de Pinas gaan restaureren. - NH Nieuws

De Pinas - type Staverse jol - is op hun pad gekomen in 2015. "Een vrijwilliger hier op het Oostereiland vertelde dat er een scheepje op de wal lag in een loods in Uitgeest. En dat moest gerestaureerd worden, want het stond eigenlijk te verpieteren", vertelt Johan Nieuwdorp.

De laatste eigenaar was jachtarchitect Henk Lunstroo. Lunstroo wilde de Pinas restaureren maar overleed in 2011. Sindsdien is er niets meer met de boot gebeurd. "En de erven wisten eigenlijk niet goed wat te doen en zijn uiteindelijk bij ons terecht gekomen."

Betoverd door de Pinas

Het was liefde op het eerste gezicht toen Johan en Paul de loods in Uitgeest binnenstapten. Allebei zijn ze liefhebber van vissersboten en betrokken bij De Hoornse Schouw, dat zich inzet voor historische vissersboten. "Daarom willen we deze boot ook weer restaureren naar de originele vissersstaat", vertelt Paul van de Vaart.

Met de Pinas in handen, hebben ze Stichting Restauratie en Instandhouding Zeilende Vissersschepen Hoorn opgericht.

Foto: NH Nieuws

Inmiddels zijn we vijf jaar verder en is de restauratie begonnen. Dat heeft even geduurd, want voordat het zover was is er veel onderzoek gedaan. Zo zijn Paul en Johan langsgegaan bij scheepsbouwers om te leren over de ambachtelijke technieken van scheepsbouw.

Maar wat vooral veel tijd kostte, was de duik in de geschiedenis. De hele levensloop van de Pinas hebben ze in kaart gebracht. De boot is gemaakt door scheepsbouwer Siemen Jordens in Broekerhaven, in opdracht van visser Klaas Mantel. "Er zijn twee perioden geweest", begint Johan. "De eerste is dat het als vissersboot gevaren heeft vanaf z'n waterdoop tot aan 1945." 

'Marker vissers hebben de Pinas gebruikt als drijvende winkel om in Amsterdam vis te verkopen'

Johan Nieuwdorp

Met Klaas Mantel vaarde de boot onder de naam BC11. "Later is het verkocht aan Marker vissers. Die hebben het gebruikt als drijvende winkel om in Amsterdam vis te verkopen. Ze vaarden onder het visserijnummer MK20." Daarna belandt de Pinas in het Gooi, waar in 1962 de tweede periode begint: de vissersboot wordt een plezierjacht en komt uiteindelijk in handen van Henk Lunstroo, die het volgens Johan 'koesterde als een kind'. 

De boot krijgt er nu een derde periode bij. De Pinas krijgt opnieuw de naam BC11 en wordt gebruikt om een stukje geschiedenis in leven te houden. "Je wilt een soort ambacht in stand houden", vindt Paul. "En we willen als 'ie straks klaar is weer gaan vissen - je mag dan niet echt vissen - maar om te laten zien hoe mensen dat vroeger, ruim honderd jaar geleden deden."

Lees verder onder de foto's

Ondertussen hebben ze er ook voor gezorgd dat de Pinas de status varend monument heeft. "Dat is geregistreerd in het register Varend Erfgoed Nederland", aldus Johan. "In 2017 hebben we die erkenning gekregen op grond van de geschiedenis en de beschrijving hoe wij dit schip willen restaureren. Op basis daarvan is dit toegekend. Als het klaar is, dan wordt 'ie opnieuw geschouwd."

Hoelang de restauratie gaat duren, weten de mannen nog niet. Ze zijn zo'n twee keer per week op het Oostereiland te vinden. Wie de restauratie wil bekijken, kan iedere dag langskomen bij Centrum Varend Erfgoed in Hoorn. Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk.

Jouw Noord-Holland

Benieuwd geworden naar de rest van de verhalen die NH Nieuws maakte over Onze Oudjes in de provincie? Bekijk dan op onze specialpagina alle reportages.

Lees ook