Ga naar Content
Amsterdam

Tot 18 jaar celstraf geëist na 'geweldspiraal waarin vele dodelijke slachtoffers vielen'

30 september 2022, 20.38 uur · Aangepast 30 september 2022, 21.27 uur
Door: AT5 · Foto:

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tegen zeven mannen die een reeks moorden zouden hebben voorbereid celstraffen tot 18 jaar celstraf geëist. Volgens het OM is er door ontsleutelde berichten die via een cryptodienst verzonden waren genoeg bewijs tegen hen. 

Het gaat in deze strafzaak om een poging moord in 2014 en zeven voorgenomen moorden tussen 2014 en 2016. In 2014 ontplofte een bom onder een scooter. Daarbij raakten twee mannen gewond, waaronder het doelwit van de aanslag. Bij de voorgenomen moorden gaat het onder meer om het plan een man in Berlijn te doden in 2015

"Aan beide kanten zijn slachtoffers gevallen en zijn pogingen gedaan om tegenstanders te liquideren"

openbaar ministerie

De criminele organisatie vocht volgens het OM sinds 2012 een onderwereld oorlog uit met een rivaliserende groep. "Aan beide kanten zijn slachtoffers gevallen, zijn pogingen gedaan om tegenstanders te liquideren of voorbereidingen daartoe getroffen. De mannen zijn mede verantwoordelijk voor een geweldspiraal in de jaren 2014-2016 waarin vele dodelijke slachtoffers vielen", stelt het OM.

Volgens het OM opereerde de groep mannen in wisselende samenstelling, maar met een duidelijke vaste kern. Tegen de 33-jarige Amsterdammer die een 'belangrijke en coördinerende rol binnen de organisatie' had werd de hoogste celstraf van 18 jaar geëist. Hij zou betrokken zijn bij één poging liquidatie, één poging uitlokking van een liquidatie en drie voorbereidingen van liquidaties.

Vanuit de gevangenis

Een 32-jarige Amsterdammer die wapens, kentekens en informatie zou hebben geleverd en doelwitten zou hebben geobserveerd hoorde 12 jaar celstraf tegen zich eisen. Een 38-jarige man die al een celstraf van 12 jaar uitzit vanwege een moord in 2012 in Antwerpen zou vanuit de gevangenis liquidaties aangestuurd, gecoördineerd en voorbereid hebben. Tegen hem eiste het OM 10 jaar celstraf. 

Tegen de andere verdachten die verschillende rollen hebben gespeeld in de criminele organisatie zijn straffen van 18 maanden tot 6 jaar geëist.

Het moordplan in Berlijn kwam in 2020 onder meer in deze rechtszaak ter sprake:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]