Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Gemeente kan niets doen voor huurders Haarlemse 'horrorflat' met bedwantsenplaag

30 september 2022, 13.51 uur · Aangepast 30 september 2022, 17.53 uur · Door Geja Sikma

Hij zou het wel willen als hij mocht, liet burgemeester Jos Wienen van Haarlem gisteravond weten. Maar zolang de Wet Goed Verhuurderschap nog niet door de Tweede Kamer is aangenomen, mag hij niet zomaar de studentflat aan de Zijlweg ontruimen om bijvoorbeeld de bedwantsenplaag te bestrijden.

Foto: NH Nieuws

Unaniem sprak de gemeenteraad gisteravond haar walging uit van de toestanden in de studentenflat. Zeker toen drie huurders hun ervaringen deelden. En dit is niet de eerste keer dat ze aan de bel trekken. Vier jaar geleden beklaagden bewoners zich ook al.

"Het is nog steeds niet opgelost", stelt raadslid Dion Heinis van de PvdA vast. "Kunnen we als gemeente niet gewoon de bestrijding van de bedwantsen overnemen en de rekening opsturen naar de verhuurder?"

Tekst loopt door onder het kader.

Deze punten hebben de (ex-)huurders gisteren aangekaart bij de Haarlemse politiek

  • Uitbraak van bedwantsenplaag op de derde verdieping die niet meer te stoppen is
  • Huurders moeten zelf een kraan moeten repareren om water te kunnen tappen
  • Lekkage in de kelder waar ook mensen wonen, met rioolstank als gevolg
  • Al een maand een groeiende afvalbult voor de flat die maar niet opgeruimd wordt
  • Voor veel studenten met weinig geld geen mogelijkheid om te verhuizen ondanks dat ze graag weg zouden willen. Sommigen van hen nemen ondertussen de bedwantsen maar voor lief
  • Een grimmige sfeer met veel stress en paniek over vooruitzicht van dakloos worden
  • Onbereikbare verhuurder Van Huizen Makelaars

Deze zomer pakten veel studenten uit wanhoop hun biezen, zoals Femke Schipper. De angst om met haar spullen onder de bedwantsen komen te zitten, dwingt haar nu al een maand tot 'couchsurfen' bij vrienden en familie. Gisteravond deelde ze haar verhaal, samen met een paar mede-huurders, met de raadsleden.

Eerder verliet ook al Hessel Pijnakker de flat, zei hij in een reportage van NH Nieuws. Tekst gaat door na de video.

Wantoestanden in studentenflat Zijlweg 245 - NH Nieuws

Maar ondanks de massale politieke steun en ook het begrip van burgemeester Jos Wienen voor de 'afschuwelijke situatie' (zoals hij het zelf omschreef), staat de gemeente machteloos. "Het is misschien niet leuk om te horen, maar wij kunnen niet zomaar ingrijpen omdat er geen wettelijke basis is", aldus Wienen.

Die 'wettelijke basis' is wel in de maak. Een paar weken geleden werd het wetsvoorstel 'Goed Verhuurderschap' voor het eerst in Den Haag besproken. Er moet nog wat aan geschaafd worden en een ingangsdatum is dan ook nog niet bekend. Maar met die wet in de handen, kan een burgemeester wel een verhuurder dwingen tot maatregelen.

Druk op de ketel

Het enige dat burgemeester Wienen nu toezegt te doen, is op basis van brandveiligheid weer een inspectie te laten uitvoeren. En hij gaat in gesprek met verhuurder Van der Huizen Vastgoedbeheer in gesprek. "Ik wil ze zeggen dat ze niet kunnen weglopen voor hun verantwoordelijkheid en ze melden dat als eenmaal de wet is aangenomen ik zal optreden."

De PvdA, Actiepartij en de VVD - die de kwestie namens de studenten weer aanzwengelde - zijn blij dat de burgemeester in ieder geval druk op de ketel wil opvoeren. En ze roepen hem op om eens te gaan praten met de gemeenten Utrecht en Den Haag, waar de pandjesmelker ook berucht is om slecht onderhoud van flats.

"Misschien is er een creatieve oplossing om hem aan te pakken voordat de nieuwe wet er is", zegt raadslid Alexander Bruch van de VVD.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]