Ga naar Content

Noord-Hollandse roeisters pakken eerste WK-medaille bij twee-zonder in 44 (!) jaar

Roeisters Ymkje Clevering en Veronique Meester hebben een zilveren plak behaald in de twee-zonder. Ze werden tweede op de Wereldkampioenschappen in het Tsjechische Racice. Het was voor het eerst in 44 (!) jaar dat Nederland een medaille pakte op dit onderdeel bij de WK.

De WK Roeien zijn tot nu toe zeer succesvol voor de Noord-Hollanders - Foto: Twitter KNRB/Roeibond

Halverwege lag het duo met de Amsterdamse Clevering en Meester (Loosdrecht) vierde, maar ze passeerden de Britten en Amerikanen. Ze kwamen nog in de buurt bij Nieuw-Zeeland. Die bleken net als in 2019, de laatste keer, de sterkste. Ze pakten vorige maand al brons op de EK. De laatste medaille twee-zonder op de WK werd in 1978 gepakt door Joke Dierdorp en Karin Abma. 

De vier-zonder met drie roeisters behaalde een verrassende zilveren medaille. Benthe Boonstra en Hermijntje Drenth (Amsterdam), de Amstelveense Tinka Offereins en Marloes Oldenburg zakte even weg naar plek vier. Uiteindelijk haalde ze Australië nog in en werden ze tweede achter Groot-Brittannië. 

Tekst gaat verder onder tweet

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Oranje boven

Het volledige Amsterdamse kwartet: Nika Vos, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman en Bente Paulis pakte ook de tweede plaats. Zij hadden een grote achterstand op Groot-Brittannië en China, maar knokten zich goed terug. De Britten werden nog ingehaald, alleen China bleek onklopbaar. Daardoor bleef het bij zilver. 

De gebroeders Rienks, Rik en Ralf, Sander de Graaf en Ruben Knab moesten genoegen nemen met brons. Australië pakte het zilver en de Britten werden winnaar. Het Amsterdamse viertal had vorige maand nog zilver behaald. De dubbelvier bij de mannen werd vierde. 

De Amsterdamse Martine Veldhuis haalde gisteren al zilver in de lichte skiff. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Kijk elke vrijdag om 17.10 uur naar voetbal talkshow de Aftrap
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52