Dapper Ajax capituleert pas in slotfase tegen sterker Liverpool

Ajax heeft vanavond in de Champions League een nederlaag geleden op bezoek bij Liverpool. Op het sfeervolle Anfield werd het 2-1. Mohammed Kudus maakte na bijna een half uur spelen de openingstreffer van Mohamed Salah ongedaan, maar in de slotfase kopte Joël Matip de thuisploeg alsnog naar de winst.

Ajacied Steven Bergwijn in duel met Thiago van Liverpool - Foto: Pro Shots / SIPA USA

Ajax begon met dezelfde elf namen aan de start als in de 4-0 overwinning op Rangers FC afgelopen week. Dat betekende dat Mohammed Kudus opnieuw in de punt van de aanval stond. Na een slordige openingsfase, waarin beide ploegen elkaar aan het aftasten waren, kwamen The Reds op voorsprong. Mohamed Salah werd vrij voor Remko Pasveer gezet na een pass van Diogo Jota. De Egyptische vleugelaanvaller maakte geen fout en schoot beheerst de 1-0 in de touwen.

Onderkant lat

Na de openingstreffer van de thuisploeg was Ajax in eerste instantie zoekende. Toch maakten de Amsterdammers al vrij snel de gelijkmaker. Na een snelle aanval over links kwam de bal dankzij een goede voorzet van Steven Berghuis voor de voeten van Mohammed Kudus terecht. De Ghanese gelegenheidsspits aarzelde geen moment en schoot snoeihard raak via de onderkant van de lat. Ondanks een aantal grote kansen voor Liverpool zochten beide ploegen vervolgens de kleedkamers op met een 1-1 ruststand.

Ook na de thee bleef Liverpool de wedstrijd dicteren. Gelukkig voor Ajax kwam de Engelse ploeg in het eerste kwartier na rust niet tot grote opgelegde kansen. Liverpool drong aan, bracht een extra aanvaller in het veld, maar Ajax hield met verve stand. Met nog exact een kwartier te spelen kreeg Daley Blind aan de andere kant een dot van een kans. De linksachter, die zijn honderdste Champions League-duel speelde, kopte een voorzet van Dusan Tadic enkele centimeters naast het vijandelijke doel.

Over de lijn

Ajax-doelman Pasveer leek de Amsterdammers op de been te gaan houden, maar in de 89e minuut ging het alsnog mis. Een corner van Konstantinos Tsimikas belandde op het hoofd van Joël Matip. De verdediger van Liverpool kopte raak, ondanks een uiterste poging op de lijn van Tadic: 2-1. In de blessuretijd was Ajax niet meer bij machte om de gelijkmaker te forceren.

Door de nederlaag blijft Ajax op drie punten staan in groep A van de Champions League. Liverpool heeft nu ook drie punten. Morgen spelen Napoli en Rangers FC nog tegen elkaar in Glasgow.

Opstelling Ajax: Pasveer; Rensch (Sánchez/68), Timber, Bassey, Blind; Álvarez, Taylor (Grillitsch/80), Berghuis; Bergwijn, Kudus (Brobbey/86), Tadic