Ga naar Content

Hoe twee Amsterdamse moeders strijden tegen afpersing jongeren in Zuidoost

Angela en Bianca uit Amsterdam, zetten zich vrijwillig al jaren in om afpersing in Zuidoost tegen te gaan. Toen beide moeders hoorden dat hun zoons waren afgeperst en de politie weinig kon doen om andere slachtoffers te voorkomen, lieten ze het er niet bij zitten. Ze besloten voorlichting te geven, spreekuren te organiseren en langs te gaan bij scholen. Inmiddels werken zij aan de oprichting van hun eigen stichting. 

Zuidoost Safety Movement - Foto: Paul Tolenaar

Met 'Pioniers' vertellen wij verhalen over de kracht van de lokale samenleving en het zelfoplossend vermogen van burgers. Inspirerende Noord-Hollanders die het heft in eigen hand nemen en creatieve oplossingen bedenken voor grote of kleine problemen. Heb jij ook een inspirerend verhaal? Mail het ons via [email protected]

We spreken met Angela. Een aantal jaar geleden werd de Amsterdamse voor het eerst met afpersing geconfronteerd. Nadat zij door de politie was gevraagd naar het bureau te komen, hoorde ze dat haar zoon aangifte had gedaan van afpersing. "Klasgenootjes zouden hem na schooltijd opwachten. Mijn zoon moest geld meenemen, maar gelukkig wist hij de politie te bereiken. Die is na schooltijd met hem mee gefietst."

Volgens Angela doen maar weinig jongeren aangifte van afpersing. "Er ligt een groot taboe op snitchen (verraden)." Hierdoor kan de politie minder makkelijk actie ondernemen, vertelt de Amsterdamse. Op de vraag van Angela wat er met de daders zou gebeuren die haar zoon hadden afgeperst, kreeg zij dan ook geen bevredigend antwoord: niets, tenzij er meer aangiften komen. "Mijn zoon kwam gewoon weer bij de daders in de klas."

Angst 

De periode daarna leefde Angela, haar man en zoon in angst. Iets wat de Amsterdamse andere ouders en slachtoffers absoluut niet gunt. "Mijn zoon durfde niet meer naar school." Dat er nog meer slachtoffers zouden worden gemaakt, kon zij niet aanzien. "Ik wilde er werk van maken." Ze kwam in contact met Bianca wiens zoon hetzelfde heeft meegemaakt en die op Facebook een bericht had geplaatst om het probleem kenbaar te maken. Hierop kwamen honderden reacties. 

Het bericht groeide uit tot een online community waar ouders van slachtoffers verhalen deelden. Uiteindelijk werden er fysieke bijeenkomsten georganiseerd en was de beweging Zuidoost Safety Movement (ZSM), onder leiding van Angela en Bianca, een feit. "Als er niets wordt gedaan, dan bestaat de kans dat de slachtoffers ook daders worden. Ze gaan dan stelen om aan geld te komen."

Angela roept ouders dan ook op vooral het gesprek met hun kinderen aan te gaan. "Als je weet dat je kind iets gestolen heeft, ga dan niet gelijk van het slechte uit. Maar vraag waarom. Misschien zit er wel meer achter."

"In tijden van inflatie is de kans groter dat men in de fout gaat"

Angela, zuidoost safety movement

Met ZSM willen de vrouwen taboes rondom snitchen doorbreken, slachtoffers helpen en ouders voorlichten. Maar vooral: het probleem bekendheid geven en uit de anonimiteit halen. Ouders weten volgens Angela vaak van niets. "Er wordt niet alleen naar bankpassen van kinderen gevraagd, maar ook om overschrijvingen." 

De situatie houden de twee moeders nauwlettend in de gaten. Zeker nu. "In tijden van inflatie is de kans groter dat men in de fout gaat. Als er minder geld te besteden is, ligt stelen eerder op de loer. Het is een vorm van armoedeproblematiek."

Voorlichting 

Inmiddels zijn Angela en Bianca een samenwerking met de gemeente gestart, maar ZSM runnen ze vooral met zijn tweeën. Zo organiseren zij spreekuren in samenwerking met het wijkactieteam, geven ze voorlichting aan ouders en ze gaan langs bij weekendscholen. Maar het kost veel energie en alles gebeurt vrijwillig naast hun betaalde baan. 

"Dat het initiatief uit zou groeien tot zoiets groots hadden wij nooit verwacht. Toen we begonnen, wilden we vooral ruchtbaarheid geven aan de problematiek", vertelt Angela. Over hoe ze het zouden kunnen combineren met hun betaalde banen, hadden zij nooit nagedacht.

Om het zo lang mogelijk vol te houden en blijvend hulp te bieden, buigen Angela en Bianca zich daarom over de oprichting van een stichting. Angela: "Dan kunnen we ook vrijwilligers inzetten voor de spreekuren en hen een kleine vergoeding bieden."  

Tip van Angela

"Wanneer je ergens een probleem constateert, bijvoorbeeld afpersing onder jongeren, zie het dan niet als probleem van een organisatie. Klop niet alleen aan bij de politie, maar zoek zelf ook naar oplossingen. Zie het als een probleem van de samenleving."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.