Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Zo namen Ilpendammers hun buurtsuper over die dreigde te verdwijnen

10 september 2022, 09.00 uur · Aangepast 13 september 2022, 17.17 uur · Door Doris van Baar

Ilpendam heeft haar supermarkt weer terug. Toen de buurtwinkel begin vorig jaar voorgoed dreigde te verdwijnen, zamelden inwoners geld in en bedachten een plan om de zaak te redden. 

Zo namen Ilpendammers hun buurtsuper over die dreigde te verdwijnen - NH Nieuws

Met 'Pioniers' vertellen wij verhalen over de kracht van de lokale samenleving en het zelfoplossend vermogen van burgers. Inspirerende Noord-Hollanders die heft in eigen hand nemen en creatieve oplossingen bedenken voor grote of kleine problemen. Heb jij ook een inspirerend verhaal? Mail het ons via [email protected]

De enige supermarkt in Ilpendam werd lange tijd gerund door Anne Le Gloahec, vertelt Lotte van Schoonhoven, de kartrekker van Werk aan de (dorps)winkel Ilpendam. Een initiatief van inwoners voor het behoud van de buurtsuper. "Maar het werd haar te veel en zij moest noodgedwongen stoppen." Een plaatselijke postbode probeerde de zaak nog te redden, maar trok niet veel later ook de stekker eruit. 

Een fenomeen

De buurtwinkel is een fenomeen in het dorp, een centrale plek van samenkomst. Dat deze plek voorgoed zou verdwijnen, kon Lotte van Schoonhoven niet aanzien. Samen met een buurman verderop besloot zij een plan te maken om de dorpswinkel te redden. 

Zij bleken niet de enige inwoners te zijn die de winkel een warm hart toedragen. Al snel vonden zij vier anderen bereid elke maandagavond te vergaderen over de toekomst van de buurtsuper. En dat niet alleen, uit een door hen uitgezette enquête, die door 395 huishoudens werd ingevuld, bleek 95% voor behoud van de dorpswinkel te zijn. Sommigen gaven aan bereid te zijn te investeren.

"Het was een drukke periode, maar alles is goedgekomen"

Lotte van schoonhoven, werk aan de (dorps)winkel

In totaal trokken 45 mensen de portemonnee om het winkelpand gezamenlijk voor 5 ton aan te kopen. Via inzamelingsacties kwamen daarnaast donaties binnen waarmee onder meer de bouwtechnische keuring en het taxatierapport zijn gefinancierd. Het eindresultaat: een participatiewinkel, met vijftig vrijwilligers en een aantal betaalde krachten, zonder winstoogmerk. 

Goed verloop

Inmiddels is het pand een paar weken geleden aangekocht en draait de winkel sinds 27 augustus op volle kracht. "Het was een drukke periode, maar alles is goedgekomen", blikt Van Schoonhoven terug. "Het loopt als een tierelier. Veel mensen zijn nieuwsgierig, nemen een kijkje en komen gelijk wat kopen."

Over een tijdje gaat zij opnieuw met de werkgroep om tafel om de bezoekersaantallen te analyseren en te kijken wat er zoal wordt gekocht. "Zo kunnen we zien wat beter kan, maar de komende tijd is het vooral zaak de betaalde krachten en vrijwilligers zo goed mogelijk in te werken."

Werkgroep Werk aan de (dorpswinkel) Ilpendam - Foto: Eigen foto

Dé tip van Van Schoonhoven:

"Ga het gewoon doen. Zorg dat je een groepje mensen om je heen verzamelt die er allemaal evenveel tijd en energie in willen steken. En zorg ervoor dat je vanaf het begin al goed helder hebt wat nodig is."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.