Ga naar Content
Haarlem

Vrouw met rollator wil nooit meer naar F1: "Twee uur onderweg van bus naar tribune"

6 september 2022, 14.50 uur · Aangepast 6 september 2022, 19.06 uur
Door: Marieke Pijlman · Foto: Marijke van Henten

Marijke en Ruud uit Heemskerk hadden zich enorm verheugd op hun bezoek aan de Formule 1 op zaterdag en zondag in Zandvoort. Toch viel de reis naar het circuit vies tegen. "We zijn slecht ter been en we hebben zo veel moeten lopen", vertelt Marijke. "Het was gewoon slecht geregeld en we zijn nu nog aan het bijkomen."

Als echte Formule 1-fans besloten ze vorig jaar om met een bevriend stel twee dagen naar de races te gaan in Zandvoort. Vooraf hadden ze uitgebreid de website van de DGP bekeken en gevraagd of er hulp voor hen geregeld kon worden, aangezien ze alle vier slecht ter been zijn.

"Ik heb een niet volledige dwarslaesie en loop met een rollator. Mijn man heeft long covid en onze vrienden hebben ook long covid en een hernia", vertelt Marijke. "Ik heb niks kunnen vinden op de site vooraf en ik kreeg ook geen antwoord op mijn vraag via de chat. Aan de telefoon zeiden ze dat er ter plekke wel wat geregeld kon worden, maar dat was gewoon niet zo."

"We zijn twee uur onderweg geweest vanaf de bus tot aan onze plekken op de tribune"

Marijke

Vanuit Heemskerk vertrokken ze zaterdag met de auto richting Amstelveen, waar ze op de bus stapten. "In Bloemendaal werden we eruit gesodemieterd en moesten we twee kilometer lopen naar de ingang. Terwijl er vooraf was gezegd dat dit 50 meter zou zijn."

Marijke is verontwaardigd dat de organisatie zo met hen en andere mensen die slecht ter been zijn, is omgegaan. "We hebben er een uur over gedaan om bij de ingang te komen. Tussendoor hebben we gezeten om uit te rusten en zagen we ook andere mensen met rolstoelen en rollators die het zwaar hadden."

'Heuveltje op, heuveltje af'

Eenmaal op het circuit moesten Marijke en Ruud nog een flinke afstand afleggen naar hun plek op de tribune tussen bocht 10 en de Hans Ernst Bocht. "Er viel helemaal niks te regelen daar, we kregen geen hulp. We moesten door de duinen heuveltje op, heuveltje af. We zijn om de beurt op mijn rollator gaan zitten om uit te rusten. We zijn twee uur onderweg geweest vanaf de bus tot aan onze plekken op de tribune." Eenmaal daar aangekomen moesten ze echt bijkomen van de zware reis. 

Foto: Marijke van Henten

Het stel uit Heemskerk kan er niet goed bij dat de VIP-gasten van de Formule 1 wel over de weg met auto's naar hun plekken werden gebracht en dat dit voor hen niet mogelijk was. "Het was gewoon zo slecht geregeld voor ons. We wilden zondag eigenlijk niet meer gaan, omdat we echt kapot waren van zaterdag."

Invalidenplek

Vooraf hadden Marijke en Ruud nog wel gekeken naar invalidenkaarten voor de race, maar omdat die kaarten per twee werden verkocht, konden ze daarmee niet gezamenlijk met vrienden gaan. Daarom besloten ze 'gewone' kaarten te kopen. Daarbij wil Marijke niet zomaar een plek bezetten die eigenlijk bedoeld is voor iemand in een rolstoel.

De Dutch Grand Prix, organisator van de Formule 1 in Zandvoort, laat in een reactie weten dat ze het vervelend vinden voor het stel en hun vrienden. "Het klinkt als een barre tocht", zo vertelt een woordvoerder. Er zijn bij de DGP niet meer meldingen bekend op dit moment van bezoekers die slecht ter been zijn en de reis als problematisch hebben ervaren.

Evalueren

"We hebben een enorm webcare-team, dat vooraf bezig is geweest met het beantwoorden van vragen. Dus hoe het kan dat hun vraag niet is beantwoord, durf ik niet te zeggen. Op het terrein hebben we extra-care buddies rondrijden om mensen te helpen die slecht ter been zijn. En het is inderdaad wel een heel groot terrein." De DGP gaat binnenkort evalueren en zal ook het vervoer van mensen die slecht ter been zijn, hierin meenemen. 

Ruud en Marijke hebben zondag uiteindelijk een fietsriksja genomen vanaf Haarlem naar de loopbrug, vlak bij het circuit. En dat was al een stuk beter te doen dan de lange wandeling op zaterdag. Maar ze zijn niet van plan om volgend jaar terug te gaan. "Zeker niet, dat is het echt niet waard. We hebben zoveel geld betaald voor de kaarten. De reis ontneemt ons het plezier om nog een keer te gaan."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]