Ga naar Content

Op 92-jarige leeftijd parachutespringen: springopa Ed leeft zijn tweede jeugd

Zijn gebit heeft hij uitgedaan, want hij was bang dat het uit zou vliegen. Verder kende de 92-jarige 'opa' Ed Cevat uit Koog aan de Zaan totaal geen angsten voor en tijdens zijn parachutesprong op Texel. "Ik kan het alle andere oldtimers aanbevelen", glunderde hij na zijn succesvolle landing.

Op 92-jarige leeftijd parachutespringen: springopa Ed leeft zijn tweede jeugd - NH Nieuws

Eigenlijk was het de bedoeling dat de sprong bij Paracentrum Texel twee jaar eerder zou plaatsvinden. Toen was het weer echter te slecht om te springen. "Nu is het gelukkig mooi weer", lacht opa (ook de verslaggever mag opa zeggen). Of hij twijfelde? "Eventjes wel. Maar toen ik hier eenmaal was, dacht ik 'vooruit, hup'. Ze moesten nog even kijken of ik toestemming kreeg vanwege mijn leeftijd, maar het ging."

Bonuskleindochter

Hij maakt de sprong samen met Rachelle Jonkman en haar vriend Guy. Ze hebben een bijzondere band. "Rachelle is m'n bonuskleindochter. Ze is niet mijn echte kleindochter, maar zo voelt het wel." Ze hielp als studente bij hem en zijn vrouw thuis mee in de huishouding. "Later ging ze studeren in Zweden. Maar we hebben zo'n hechte band gehouden. Ik heb er een kleindochter bij, en een hele lieve. Ze neemt me overal mee naartoe. Ik ben er rijk mee."

Tekst loopt door onder de foto's

Parachutespringen kwam een tijdje terug in hem op. "Toen zei ik tegen Rachelle: 'ik geef het voor je verjaardag'. Maar toen dacht ik: 'ik kan toch zelf ook wel meegaan?' En nu springt mijn kleinzoon (Guy, red.) ook mee."

Bucketlists

Een adembenemende vlucht en sprong later staan de drie vol adrenaline op de grond. "Om dit te kunnen doen met opa samen… dat is nog veel mooier", straalt Rachelle. "Dit was één van die bucketlist-ervaringen." Opa vult aan: "Eigenlijk staat op die lijst ook nog een ballonvlucht!"

Rustig bijkomend op een bankje vertelt hij dat hij honderd wil worden. Tot die tijd is hij niet van plan om stil te blijven zitten. "Ik geniet enorm. Nog steeds."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]