Ga naar Content

Provincie legt Tata Steel alweer dwangsom op en dreigt met sluiting

Tata Steel krijgt een derde en mogelijk laatste dwangsom opgelegd voor de twee zeer vervuilende kooksfabrieken op het terrein. De kooksfabrieken produceren met enige regelmaat zogeheten rauwe kooks, wat voor veel overlast en schadelijke uitstoot zorgt. Twee eerdere dwangsommen hadden weinig effect, en voor de provincie begint de maat vol te raken. Als Tata Steel niet op korte termijn stappen zet om rauwe kooks helemaal te voorkomen, kan de vergunning voor de kooksfabrieken ingetrokken worden. 

Kooksfabriek Tata Steel - Foto: NH Media

Bij de kooksfabrieken van Tata Steel - er zijn er twee - worden kooks (of 'cokes') gemaakt van kolen. Kooks worden gemaakt door vermalen steenkool te verhitten. Daardoor ontstaat een zuiverdere brandstof, die op verschillende manieren worden ingezet in het staalproces. 

Volgens Tata Steel is dat een complex proces. Soms ontstaan er zogeheten 'ongare kooks'. Dat gebeurt als de oven waarin de kooks gemaakt worden, niet gelijkmatig verwarmt. Rauwe of ongare kooks zorgen voor stankoverlast voor de omgeving, omdat er methaan en teer vrijkomt bij het proces.

Maatregelen

Tata Steel geeft zelf aan dat ze maatregelen hebben genomen om het ontstaan van rauwe of ongare kooks te beperken, maar dat het niet mogelijk is om het volledig te voorkomen. De provincie erkent dit in een eigen onderzoek naar de vergunning voor de kooksfabrieken. Onderzoekers gaven daarin al aan dat het zeer moeilijk is voor Tata Steel om de vergunning na te leven. 

De kooksfabrieken zijn roemrucht: ze worden gezien als de grootste overlastgevers in de regio. Naast geuroverlast stoten de twee fabrieken ook de meeste kankerverwekkende PAK's uit. Verschillende partijen, waaronder de Dorpsraad Wijk aan Zee en milieuorganisaties, sturen al langer aan op de vervroegde sluiting van een van de twee kooksfabrieken. Over dat voorstel werd onlangs gestemd in de Tweede Kamer, maar de motie kon niet op een meerderheid rekenen. Tata Steel zelf wil de fabriek pas in 2035 te sluiten. 

'Roadmap Plus' 

Tata Steel is de grootste CO2-uitstoter van Nederland. In 2020 stootte het bedrijf maar liefst 5,7 miljoen ton CO2 uit. Ook stoot het bedrijf het meeste stikstof uit van alle bedrijven in Nederland en zijn er in de loop der jaren meerdere ontluisterende rapporten naar buiten gekomen over de negatieve invloed van het staalbedrijf op de gezondheid van mensen in omliggende dorpen. 

Dat ze moeten vergroenen beaamt Tata Steel zelf ook: het bedrijf lanceerde in 2019 zijn 'Roadmap Plus', waarmee het laat zien welke stappen het bedrijf wil zetten om in 2030 zogeheten 'groen staal' te produceren. Dat 'groene staal' zou veel minder impact hebben op het milieu. Verschillende partijen zijn kritisch op de stappen in deze Roadmap Plus. In 2021 werd een haalbaarheidsonderzoek gedaan, toen werd al duidelijk dat de stappen alleen te volgen zijn als àlles mee zit.

In 2020 en 2021 werden al dwangsommen opgelegd voor het ontstaan van rauwe of ongare kooks. Deze zijn inmiddels allebei vol gelopen, wat betekent dat de maximale boete is opgelegd. Voor gedeputeerde Jeroen Olthof is de maat inmiddels vol: er wordt onderzocht of, als de derde dwangsom is volgelopen, de vergunning kan worden ingetrokken. 

Reactie Tata Steel

Tata Steel-woordvoerder Peter van Boesschoten laat in een reactie weten dat ze het niet eens zijn met het besluit om een derde dwangsom op te leggen. "Naar aanleiding van de twee eerdere series dwangsommen hebben wij de maatregelen genomen die destijds zijn geformuleerd door de omgevingsdienst."

Daarnaast bevestigt de woordvoerder dat het ontstaan van een 'rauwe oven' niet te voorkomen valt. "Pas op het moment dat de kooks uit de oven worden gedrukt zien we of de kooks helemaal gaar is."

"Het intrekken van de vergunning is iets dat wij uiteraard willen voorkomen. Want dat heeft enorme consequenties voor ons hele bedrijf."

NH Nieuws sprak vorig jaar met een oud-medewerker van kooksfabriek 2. Hij deed een boekje open over de vervuiling van de fabriek en hoe hij collega's ziek zag worden. Jos werkte 38 jaar lang in de kooksfabriek.  

Oud-medewerker Kooksfabriek 2 pleit voor radicale verandering - NH Nieuws

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]