Ga naar Content

Schiphols blusmonster maakt eind aan grote, slepende buitenbrand in Nieuw-Vennep

Een enorme brandende stapel hooi aan de Rijnlanderweg in Nieuw-Vennep is na bijna twintig uur zo goed als geblust. Schiphols krachtigste blusvoertuig, de crashtender, speelde daarbij een doorslaggevende rol.

Schiphols crashtender ingezet voor grote buitenbrand in Nieuw-Vennep - Foto: Inter Visual Studio/Kyrilian de Bot & NH Nieuws/Doron Sajet

De brand op het perceel werd gisteren aan het begin van de avond ontdekt, waarna de brandweer een poging deed de brandhaard te blussen. "Maar later op de avond laaide de brand toch weer op", vertelt woordvoerder Saskia van Egmond van de Veiligheidsregio Kennemerland aan NH Nieuws.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Al snel stond de hooiberg met een oppervlakte van zo'n honderd vierkante meter in lichterlaaie. De rook trok over de A4 richting de Westeinderplassen, maar voor zover bekend heeft het verkeer er niet veel last van gehad. Bewoners van woningen in de rook kregen het advies om ramen en deuren gesloten te houden en mechanische ventilatie uit te schakelen.

Na een nacht blussen was het vuur vanochtend vroeg nog niet onder controle. Om 7.45 uur meldde de Veiligheidsregio dat de brandweer nog 'volop aan het werk' was. Anderhalf uur later was de brand onder controle.

Crashtender

Dat was mede te danken aan de brandweer van Schiphol, die op verzoek van de Veiligheidsregio Kennemerland haar crashtender - een blusvoertuig dat kan worden ingezet om na een vliegtuigcrash een brandend toestel te blussen - had uitgeleend. "Die is krachtiger dan de gewone blusvoertuigen", aldus woordvoerder Van Egmond.

Inmiddels is de crashtender retour Schiphol. De brandweer Kennemerland blust de hooiberg nog een tijdje na en bedekt het materiaal met schuim om te voorkomen dat het vuur weer oplaait. De oorzaak van de brand is volgens de veiligheidsregio 'hoogstwaarschijnlijk broei'.

Broei

Broei kan ontstaan in samengeperst organisch materiaal. Het is het gevolg van een chemische reactie in het organisch materiaal, waardoor het materiaal kan gaan smeulen en uiteindelijk ontvlammen als het materiaal z'n warmte niet kwijt kan.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]