Ga naar Content

Weesper probeert op laatste moment stadsfeest tegen te houden: te veel herrie en overlast

Een bewoner van Weesp heeft vanmorgen op het allerlaatste moment het lokale Sluis-en-bruggenfeest, dat morgen voor drie dagen losbarst, proberen tegen te houden. De Weesper stapte naar de rechter omdat hij meent dat het feest de regels overtreedt en voor te veel overlast zorgt. De rechter heeft de bezwaren van tafel geveegd.

Foto: Sluis-en-bruggenfeest

De Weesper - zelf een bewoner van het stadscentrum - stelt dat het feest de regels niet naleeft. Zo heeft de gemeente Amsterdam de regel dat zulke stadsfeesten 'slechts' tot 23.00 uur 's avonds door mogen gaan, het Sluis-en-bruggenfeest stopt pas anderhalf uur later.

De bewoner heeft ook bezwaar tegen de geluidsoverlast van het feest en stelt dat ook daar de regels niet worden nageleefd. Het Weesper feest mag volgens de vergunning tot 95 decibel aan geluid produceren, terwijl Amsterdam daarvoor een grens van 85 decibel hanteert. Daarnaast heeft de Weesper bezwaar tegen het opruimen en schoonmaken van de stad als het feest zaterdagavond afgelopen is. Volgens hem veroorzaakt dat 's avonds laat nog te veel herrie en overlast. 

"Amsterdam heeft strengere regels, een van de gevolgen van de fusie. Omdat het verschil voor ons groot zou zijn, geldt er nog een uitzondering"

Pieter Kors van het Sluis-en-bruggenfeest

Strengere regels

Dat het Sluis-en-bruggenfeest de Amsterdamse regels nog niet helemaal naleeft, maar dankzij een uitzondering langer door mag en meer geluid mag produceren, heeft alles te maken met de overgang van Weesp naar Amsterdam afgelopen voorjaar. "Toen we nog te maken hadden met de gemeente Weesp hadden we te maken met hele andere regels", vertelt Pieter Kors namens het feestbestuur. 

Het Sluis-en-bruggenfeest mocht de afgelopen jaren zelfs tot 1.00 uur 's nachts doorfeesten en zelfs tot 110 decibel geluid produceren. "Amsterdam heeft strengere regels, dat is een van de gevolgen van de fusie. Omdat het verschil met afgelopen jaren wel heel groot zou zijn, geldt er voor ons nu nog een uitzondering, maar we hebben wel degelijk al concessies gedaan", vertelt Kors. "Het gaat allemaal volgens de procedure en mag ook van de gemeente."

Vergunning voor het feest

De bezwaarmakende buurtbewoner betoogde voor de rechtbank ook dat de vergunningsaanvraag niet volgens procedure is gegaan: de vergunning voldoet niet en is op verkeerde gronden verleend. 

Dat de vergunningsaanvraag misschien anders is gegaan dan anders, spreekt Kors ook niet tegen. "Als het gaat om de regels is, lopen we tegen onwijs veel meer aan dan we voor de fusie met Amsterdam waren gewend. Dat ging ons ook de pet een beetje te boven", legt Kors uit. "We hebben daarom ook hulp gevraagd - en gekregen - van de gemeente Amsterdam om alles toch goed geregeld te kunnen krijgen. Gezien de situatie is dat misschien wat soepeler gegaan dan normaal, maar we hebben wel degelijk alle procedures netjes doorlopen."

"We gaan graag na het feest eens met deze Weesper op tafel om de lucht te klaren zonder dat er een rechter aan de pas komt"

PIETER KORS VAN HET SLUIS-EN-BRUGGENFEEST

De rechtbank heeft alle bezwaren van de buurtbewoner na de zitting vanmorgen van tafel geveegd, al wordt pas later duidelijk waarom precies. De organisatie kreeg vanmiddag het verlossende telefoontje.

Voor Weesp betekent het dat het langverwachte Sluis-en-bruggenfeest door kan gaan. Tot vreugde van Kors: "We hebben er onwijs naar uitgekeken, al heel veel werk gezet en zijn nu letterlijk al aan het opbouwen."

Dat geprobeerd werd het feest tegen te houden, noemt Kors vooral jammer. "Het is ook niet de eerste keer dat deze Weesper het probeert", vertelt de kroegbaas. "We zouden na het feest van de komende dagen graag eens samen met hem en de gemeente om tafel gaan om gewoon eens een goed gesprek te hebben en de lucht te klaren zonder dat daar een rechter aan te pas komt."

Drie dagen feest

Het Weesper volksfeest barst dus morgen weer los. Voor het eerst na drie jaar vormt de stad weer het decor voor drie dagen feest, een moment waar veel Weespers naar uitgekeken hebben.

De doorgang van het feest stond lang op losse schroeven, onder meer doordat er geld tekort was. Weespers gaven na een oproep zelf gul om toch als vanouds feest te kunnen vieren. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]