Ga naar Content

Boeren krijgen 'waterles': "Zo'n waterbel is een soort pannenkoek onder de grond"

Om ervoor te zorgen dat boeren ondanks de klimaatverandering groente kunnen blijven telen, is er in Anna Paulowna het onderzoeksproject Zoetwaterboeren van start gegaan. Er wordt onderzocht hoe water bewaard kan worden als er teveel regen valt zodat het gebruikt kan worden als er te weinig valt. 

Onderzoeksproject opslag regenwater gestart in Anna Paulowna - NH Nieuws

Het boerenleven kan lastig zijn: in de zomer staat je gewas te verdorren in de droogte en in het voor en najaar staan ze in de blubber omdat het stortregent. Om te onderzoeken hoe je water bewaart als er teveel valt en weer kunt gebruiken als er te weinig valt, is veel onderzoek nodig. "In Nederland zijn we tot nu toe verwend, er was altijd zoetwater van goede kwaliteit, maar dat begint door de klimaatverandering anders te worden", zegt Pieter Vlaar van onderzoeksinstituut Vertify. Hij legt uit dat er genoeg zoetwater valt en dat we erg goed zijn geworden in het afvoeren ervan. Dat moet volgens hem veranderen. 

"Zo'n waterbel is een soort pannenkoek van water, tientallen meters onder de grond"

Pieter vlaar, onderzoeker vertify

Op het land van Hoeve Lotmeer van akkerbouwer Klaas Schenk installeren onderzoekers allerlei installaties die het mogelijk maken het water te 'oogsten' als het valt en het op te slaan. "Ik verbouw aardappels uien en water beschouw ik als het vierde gewas dat ik van mijn land oogst", vertelt Schenk. Voorlopig slaat hij water op in een groot bassin op het erf. In de toekomst gebeurt dat ook in een waterbel onder de grond. Onderzoeker Pieter Vlaar: "Dat is een soort pannenkoek van water, tientallen meters onder de grond. Als je regenwater toevoegt, zet de pannenkoek uit en als je het water nodig hebt, pomp je het op en slinkt de pannenkoek weer."

GreenPort

Het project Zoetwaterboeren wordt uitgevoerd onder auspiciën van GreenPort Noord-Holland Noord. GreenPort is een samenwerkingsverband van ondernemers, overheid en kennisinstellingen dat op allerlei manieren de agrarische sector stimuleert en ondersteunt. Schenk is blij met het wateronderzoek op zijn land: "Je kunt afwachten tot de overheid iets doet, maar je kunt ook zelf de handschoen oppakken en dat hebben we gedaan met deze innovaties."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]