Ga naar Content

Ook kleine steden en dorpen hebben last van lerarentekort

Ook scholen in kleine steden en dorpen merken de gevolgen van het lerarentekort. Uit een rondgang van NH Nieuws langs een groot aantal scholen in de regio blijkt dat vrijwel alle scholen last hebben van een gebrek aan leerkrachten. In de Noordkop en West-Friesland vreest John Deckers van Kopwerk-Schooltij zelfs voor de invoering van een vierdaagse schoolweek: "Vorig jaar was het nog niet nodig, maar er is inmiddels sprake van een glijdende schaal."

Foto:

In eerdere schooljaren speelde het lerarentekort vooral in de grotere steden, zegt Cornee Hoogerwerf van de Algemene Onderwijsbond:  "Maar het probleem speelt allang niet meer uitsluitend in de randstad. Die fase zijn we echt voorbij. Het is heel simpel: er is veel uitstroom en weinig instroom", zegt Hoogerwerf. 

Het lerarentekort is daardoor voor vrijwel alle basisscholen in de provincie een hoofdpijndossier geworden. Met veel moeite lukt het de scholen om roosters rond te krijgen, maar 'het vet is echt van de botten af', laat onder meer Alwin Hietbrink, bestuurder van Sarkon met 19 scholen verspreid door de Noordkop weten. In totaal staan er bij hen 3 vacatures open. 

Blind mensen aannemen

Zijn koepel is niet de enige met vacatures. Kopwerk-Schooltij zoekt nog 7 leerkrachten. "Tien jaar geleden hadden we nog een overschot aan leraren", aldus John Deckers. "Nu is dat totaal veranderd en nemen we bijna blind mensen aan." Vooral in de kleine kernen is het volgens hem moeilijk om personeel te vinden. "De OV-verbindingen zijn er slecht en de scholen klein."

Bovendien is de arbeidsmarkt voor leraren zo gunstig dat er volgens Piet Hein Porcelijn, Hr-manager bij Ronduit met onder meer locaties in de Noordkop, Alkmaar en West-Friesland, veel gemakkelijker dan vroeger wordt gekozen voor een carrièrestap. Het aantal baan-opzeggingen is volgens hem sinds mei van dit jaar veel hoger dan eerdere jaren. Momenteel staan er bij Ronduit nog 8 vacatures open. "Het gaat dan om leerkrachten die of elders directeur zijn geworden of aan de bovenbouw les willen gaan geven."

"Als wij talent zien of scholieren interesse tonen in de lerarenopleiding, dan bieden wij ze een stageplek"

Bart van den Haak, Alberdingk Thijm Scholen

Het zorgt ervoor dat scholen soms rigoureuze maatregelen moeten nemen. Bij Jong Leren met 22 scholen in omgeving Haarlem wijzen ze op het tekort aan invalkrachten. "Wij kunnen hierdoor niet garanderen dat bij ziekte of uitval geen groepen naar huis worden gestuurd", laat communicatiemedewerker Elke Otten weten. 

Om deze rigoureuze maatregelen te voorkomen, zoeken scholen naar creatieve oplossingen om de roosters toch te vullen. Zo zetten ze onderwijsassistentes voor de klas, schakelen ze externe organisaties en zzp'ers in of doen ze een beroep op gepensioneerde leerkrachten en stagiairs. Bij Jong Leren draaien ze binnenkort een pilot waarbij de vierdaagse lesweek wordt aangevuld met één dag per week gym, dans, kunst en cultuur. 

Inzet van middelbare scholieren 

Andere scholen zoeken naar meer structurele oplossingen. Zo slaan in Den Helder Meerwerf, Sarkon, Stichting Samenwerkingscholen en de kinderopvang de handen in een door te kijken naar een manier hoe bijvoorbeeld een klassenassistent niet alleen les kan geven op school, maar na schooltijd daarnaast als werkkracht bij de buitenschoolse opvang kan worden ingezet. 

Alberdingk Thijm Scholen in 't Gooi, die ook middelbare scholen binnen de koepelorganisatie hebben, richten zich op de middelbare scholier: "Als wij talent zien of als scholieren interesse tonen in de lerarenopleiding, dan bieden wij ze een stageplek aan of de mogelijkheid vrijblijvend mee te lopen", laat bestuurder Bart van den Haak weten. 

Toch lijkt een definitieve oplossing volgens de Noord-Hollandse scholen nog ver weg. Maar laat een ding duidelijk zijn, benadrukt Roel Hoogendoorn van Talent Primair in 't Gooi: "De ontwikkeling van leerlingen staat altijd voorop. Daar proberen wij als scholen voor te zorgen."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.