Ga naar Content

Olga wint internationale fotowedstrijd met wachtkamertableau in station Haarlem

Met een foto van een tableau in het station van Haarlem heeft Olga Harmsen uit Dordrecht een internationale fotowedstrijd gewonnen. Die werd georganiseerd rondom de kunststroming 'art nouveau', waar Olga zich al tien jaar in verdiept. 

Foto: Olga Harmsen / Blog About Art Nouveau

De foto van het tableau met daarop 'Wachtkamer eerste klasse' won de eerste prijs in de categorie architectuur en belettering. Olga maakte de foto een aantal jaar geleden toen ze voor haar blog over art nouveau naar Haarlem kwam.

Lettertypen

De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door het Réseau Art Nouveau Network. "Het thema van dit jaar was fonts, lettertypen dus. Ik bedacht me dat ik deze foto had gemaakt en stuurde die in", vertelt ze. Dat deed ze niet met het doel om iets te winnen, maar vooral om Nederlandse voorbeelden van art nouveau bekend te maken in de wereld. 

Art nouveau is een kunststroming die aan het einde van de negentiende eeuw op het Europese vaste land evolueerde uit de Engelse Arts & Crafts-beweging. Hoewel de stijl in België en Frankrijk vooral te herkennen was aan de zwierige zweepslaglijnen, keek de Nederlandse avant-garde kunstenaar vooral naar Engeland ter inspiratie. Daarom is de art nouveau in Nederland wat strakker van vorm. De stijl werd vooral gebruikt in architectuur, advertenties en alledaagse gebruiksvoorwerpen.

Olga laat weten dat de tableaus die in het station van Haarlem hangen typische voorbeelden zijn van art nouveau. "Het is heel herkenbaar gemaakt rond 1900. Dat zie je bijvoorbeeld aan de vlakverdeling, de sierlijke krullen en de kleuren."

Art nouveau hunter

Ze noemt zichzelf een 'art nouveau hunter', die stad en land afreist voor architectuur en kunstvoorwerpen in die stijl. "Het station alleen al is de reis naar Haarlem waard, maar het is zeker niet het enige gebouw", vertelt Olga. 

Zo is proeflokaal In Den Uiver ook een art nouveau-gebouw, te herkennen aan de gevel en het tableau met 'Vischhandel' erop. Ook het oude gebouw van het 'Kantoor der Algemeene Noord-Hollandsche Maatschappij van Levensverzekering' aan het Spaarne en de Stadsschouwburg van Haarlem aan het Wilsonplein, zijn in die stijl. 

Nederlandse voorbeelden beschermen

Hoewel Olga blij is met de winst blijft haar voornaamste doel het onder de aandacht brengen van Nederlandse voorbeelden van art nouveau. "Als mensen het niet herkennen, gaan ze het ook niet beschermen. Tien jaar geleden dachten mensen dat je voor art nouveau in het buitenland moest zijn, maar gelukkig weten steeds meer mensen dat er hier in Nederland ook genoeg te vinden is."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]