Ga naar Content

Van déze protestvlaggen moet Amstelveen afblijven

De gemeente Amstelveen heeft vanochtend in alle vroegte zoals beloofd de omgekeerde Nederlandse vlaggen uit de openbare ruimte verwijderd. Toch hangt de Burgemeester Boersweg nog steeds vol. NH Nieuws zocht uit hoe dat kan.

Vlaggen Amstelveen - Foto: AAN!/Eveliene Quaijtaal

Na veel discussie was het vanmorgen dan zo ver: de protestvlaggen zouden stuk voor stuk  door de gemeente zijn verwijderd, laat een woordvoerder weten. Maar wanneer AAN!-verslaggever Eveliene Quaijtaal rond 15.00 uur een kijkje neemt op de Burgemeester Boersweg, hangen daar nog zeker tien vlaggen.

Provinciale weg

De vlaggen rondom de Beneluxbaan zijn wel allemaal verwijderd. Is de gemeente de helft dan vergeten? Een woordvoerder van burgemeester Tjapko Poppens geeft opheldering: "Het gaat hier om een stuk provinciale weg." Dat betekent dat niet de gemeente, maar de provincie Noord-Holland een besluit moet nemen over de protestvlaggen.

De Provincie zei vorige week ook omgekeerde vlaggen te gaan verwijderen, maar gaf de verkeersveiligheid als reden. Een woordvoerder liet weten dat "de potentieel meest gevaarlijke vlaggen het eerst worden weggehaald en de minder gevaarlijke volgen." Hele grote vlaggen of vlaggen die aan verkeersborden hangen zijn bijvoorbeeld gevaarlijk, maar daar is aan de Burgemeester Boersweg geen sprake van. Navraag bij de provincie leert dan ook dat de vlaggen voorlopig niet worden weggehaald.

Amstelveen besloot een week geleden dat de protestvlaggen weg moesten, toen aan een oproep aan de demonstranten om dit zelf te doen geen gehoor was gegeven. "De omgekeerde Nederlandse vlaggen zorgen voor verdriet bij andere Amstelveners, zoals bij veteranen en Amstelveners die naasten verloren zijn. Als gemeente hebben we ook een verantwoordelijkheid naar hen", gaf locoburgemeester Herbert Raat toen als reden voor het verwijderen van de vlaggen.  

Noord-Holland heeft tot nu toe maar een paar omgekeerde vlaggen verwijderd. Rondom provinciale wegen als de N201 hangen er bijvoorbeeld nog honderden. De provincie Zuid-Holland ging grondiger te werk, maar werd bedreigd toen ze de protestvlaggen weghaalde.

Langs de Burgemeester Boersweg in Amstelveen hangen nog gewoon omgekeerde Nederlandse vlaggen - Foto: AAN! Amstelveen / Eveliene Quaijtaal

Er zijn meer plekken waar de gemeente Amstelveen de protestvlaggen moet laten hangen. Vlaggen op of aan privéterrein mogen niet worden verwijderd. Ook niet door de provincie.  Sommige demonstranten met een woning of bedrijf op een gunstige plek proberen hun vlaggen op die manier alsnog prominent langs (N-)wegen te hangen.

En mochten demonstranten het idee krijgen om omgekeerde vlaggen rond snelweg de A9 bij Amstelveen op te hangen, dan is dat waarschijnlijk van korte duur. Weginspecteurs van Rijkswaterstaat halen die in verband met de verkeersveiligheid namelijk zo snel mogelijk weg.  

'Tegen mensenrechten in'

Farmers Defence Force (FDF) vindt dat gemeente, provincie én het Rijk van boerenprotestvlaggen af moeten blijven. "Dit gaat tegen de Europese rechten van de mens in. Het gaat om een publieksvriendelijke actie. Mensen mogen laten zien dat ze het kwetsend vinden door bijvoorbeeld zelf een grote Nederlandse vlag op te hangen, maar demonstranten hebben ook het recht om aan te geven dat ze zich zorgen maken om een land in nood", laat FDF weten.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]