Ga naar Content

Eerste vrachtvlucht met drone naar Texel afgeblazen

Zeevlam ofwel een snel opkomende mist op zee heeft ervoor gezorgd dat de eerste vrachtvlucht naar Texel met een onbemand vliegtuigje niet door kon gaan. De organisatoren van maritiem technologie centrum METIP uit Den Helder kregen geen toestemming om op te stijgen. De teleurstelling was groot, aan de vlucht ging twee jaar voorbereiding vooraf. 

Eerste drone vrachtvlucht naar Texel afgeblazen - NH Nieuws

Zo'n 50 belangstellenden hadden zich verzameld in het METIP gebouw op Willemsoord in Den Helder. METIP is een instituut waarin overheid, onderwijs,  marine en het bedrijfsleven samen onderzoek doen naar de toepassing van nieuwe technieken in de maritieme industrie. METIP staat voor Maritime Emerging & Enabling Technologies Innovation Park.

"Technisch hadden we gemakkelijk kunnen vliegen, de regelgeving belemmert ons"

John Troch, Droneq robotics

De drone zou naar het NIOZ op Texel vliegen met een grondmonster en weer terugkeren met een vogelvolgzender in het ruim als onderdeel van een NIOZ-onderzoek. De drone zou omstreeks 11.30 uur aan de eerste vrachtvlucht naar het Waddeneiland beginnen, maar om 11.00 uur werd duidelijk dat de luchtverkeersleiding van vliegkamp de Kooy geen toestemming kon geven. De opkomende mist zou ervoor zorgen dat bemande vluchten de drone niet zouden kunnen zien en dat zou tot gevaarlijke situaties kunnen leiden.

Teleurgesteld

De organisatoren reageerden teleurgesteld, maar  houden de moed erin en blijven positief. Projectleider John Spee liet weten dat deze situatie duidelijk maakt dat de regelgeving te streng is en dat er iets moet gebeuren. "Het is goed dat het onder de aandacht is gekomen en de voorbereidingen voor deze vlucht waren al zo leerzaam dat de moeite zeker niet voor niets is".

"Technisch hadden we gemakkelijk kunnen vliegen, de regelgeving belemmert ons", vertelt John Troch van Droneq Robotics. De vlucht wordt uitgesteld  naar een nader te bepalen moment als er geen mist is.

De organisatoren verwachten dat de proefvlucht naar Texel zal leiden tot een pilot vrachtvervoer met drones naar booreilanden. Ze verwachten dat over een jaar het vervoer van vracht met een drone naar booreilanden heel normaal is. Het vervoer van pakketjes naar meer stedelijke omgevingen en woningen zal nog enkele jaren duren, verwachten ze.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]