Ga naar Content

Omwonenden Amsterdamse Singelgrachtgarage vrezen overlast nachtelijke werkzaamheden

Buurtbewoners die rond de bouwput van de Singelgrachtgarage in Amsterdam wonen, zijn niet te spreken over de nachtwerkontheffing die de aannemer heeft gekregen van de gemeente. Vanaf 22 augustus 2022 tot en met 30 juni 2023 mag de bouw tussen 19.00 uur en 07.00 uur doorgaan, iets wat de omwonenden graag willen voorkomen. Maar volgens de gemeente zal de overlast zeker niet continu zijn. 

Foto:

Op 28 juli kreeg de aannemer te horen van de gemeente dat de aanvraag om een nachtwerkontheffing te verkrijgen was goedgekeurd. Volgens meerdere buurtbewoners zonder dat zij geïnformeerd werden. Voor een periode van elf maanden mag er in de nacht worden doorgewerkt aan de bouw van de garage. 

"Het stadsdeel vindt dat uw werkzaamheden noodzakelijk zijn en begrijpt dat u ze niet binnen reguliere werktijden kunt uitvoeren", schrijft de gemeente in het besluit op de aanvraag voor de nachtelijke ontheffing. 

Advocaat ingeschakeld

Een omwonende van de garage heeft naar aanleiding van een eerder verleende ontheffing een advocaat ingeschakeld om tegen de herrie in te gaan. "Begin juni was er ook een ontheffing verleend zodat ze veel herrie konden maken. Toen mijn advocaat naar dat besluit vroeg kregen we tot onze verbazing te zien dat er nu ook een nachtelijke ontheffing is verleend. Het was puur toeval dat we hier op stuitten."

Volgens de buurtbewoner heeft de aannemer een 'vrijbrief gekregen om zeven dagen per week te werken'. "Het is een bouwproject, dus we willen ook niet onredelijk zijn. Het probleem is dat er niet wordt verteld wanneer ze in de nacht gaan werken, welke werkzaamheden het zijn en tot hoe laat precies. We snappen als ze bij hoge uitzondering af en toe in de nacht moeten werken, maar dat moet zeker niet elke avond."

De buurt ervaart nu al veel overlast van de werkzaamheden en is bang dat het tijdens het nachtwerk alleen nog maar erger wordt. "De werkzaamheden die nu plaats vinden hebben een geluid van 94 decibel, dat terwijl ze maar mogen tot 80 decibel. Als ik het raam in mijn kamer open laat staan word ik rond 07.00 uur gewekt door de penetrante geluiden van de bouwput. Als dat in de nacht doorgaat, gebeurt dat waarschijnlijk meerdere keren per nacht."

Tekst gaat verder onder foto.

Ingang Singelgrachtgarage via het Frederik Hendrikplantsoen - Foto: Gemeente Amsterdam

Nieuwezijds Voorburgwal

Het plan van de buurtbewoner is om de nachtwerkontheffing aan te vechten. "Op de Nieuwezijds Voorburgwal was er voor werkzaamheden aan de trambaan ook een nachtontheffing. Omwonenden hebben dat toen aangevochten en de ontheffing werd toen geschorst." De rechter oordeelde dat er niet genoeg aandacht was besteed aan de geluidshinder voor omwonenden en dat het niet duidelijk genoeg was waarom de werkzaamheden per se in de nacht moesten plaatsvinden. 

"De buurt is het zat, ze willen tot het einde gaan om het tegen te houden", aldus de buurtbewoner. "De advocaat heeft veelvuldig contact met de aannemer. Als hij goed reageert op onze verzoeken dan zijn verdere stappen niet nodig, anders stappen we naar de rechtbank met geluidsfragmenten."

Omwonenden rond de bouwput van de garage kennen al een hele lange tijd problemen met de bouw. Negen jaar lang demonstreerden de buurt tegen de komst van de garage op het Frederik Hendrikplantsoen. Sinds de start van de bouw werd er al meerdere keren geklaagd over geluidsoverlast

Vlinderen van beton

Een woordvoerder van de gemeente laat aan AT5 weten dat de vergunning preventief is aangevraagd en dat deze niet voor continue overlast moet gaan zorgen. "Er zal tot juni 2023 naar verwachting één keer per week in de avond worden gewerkt. De werkzaamheden waar deze vergunning voor is aangevraagd zullen slechts bij hoge uitzondering na 00.00 uur plaatsvinden." 

De reden dat de werkzaamheden in de nacht door moeten is omdat het beton moet worden afgewerkt, dit is beter bekend als vlinderen. "Overdag moet het gestorte beton uitharden. Aangezien er in fases wordt gewerkt moet het in de avond worden afgewerkt", aldus de woordvoerder. Het geluidsniveau wordt naar verwachting van de gemeente een stuk lager dan dat van overdag. Volgens de woordvoerder gaat het om een 'licht brommend geluid'. 

Als er tot in de nacht moet worden gewerkt, zullen de omwonenden hiervoor gecompenseerd worden. De voorwaarde is ook opgenomen in de ontheffingsregeling. Hoeveel de compensatie precies is, kan de gemeente nog niet over oordelen. "Dat is maatwerk, dus dat moet precies per geval worden bekeken. We verwachten dat de compensatie niet nodig is." 

Bovendien stond volgens de gemeente in een informatiebrief die door een bewoner naar de buurt gestuurd is foutieve informatie. Er zal binnenkort een buurtbijeenkomst georganiseerd worden waarin de gemeente alle juiste informatie met de bewoners wil delen. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]