Start van hoofdcontent

IJmond

nl

Het nieuws van 2 augustus: Brandweer blust hooibalen nog tot de middag na in Heemskerk, drie jongens van 13 en 14 opgepakt

2 augustus 2022, 08.58 uur · Aangepast 2 augustus 2022, 17.06 uur · Door Redactie IJmond

  1. Sluiting blog
  2. De maandag van Dorpsfeest Santpoort
  3. Brandweer pas tegen de middag klaar met nablussen hooibalen: "Pas in deze droogte en met deze wind op met vuur"
  4. Verdachte schietpartij Velsen-Noord 'wilde op de auto, niet bestuurder schieten'
  5. Aanleg kunstduin van slak Tata weer aangevochten om mogelijk giftige stoffen
  6. Dronefoto's van Hooibalenbrand in Heemskerk
  7. Drie jongens van 13 en 14 opgepakt wegens brandende hooibalen

Dit is het IJmond nieuwsblog van dinsdag 2 augustus. Het nieuws van gisteren vind je hier. Tips? Mail ze naar [email protected]

2 augustus 2022, 17.06 uur

Sluiting blog

Dit was het IJmond nieuwsblog van dinsdag 2 augustus. Een fijne avond en tot morgen!

2 augustus 2022, 15.17 uur

De maandag van Dorpsfeest Santpoort

Op het programma van Dorpsfeest Santpoort stond gisteren overdag het straatvoetbal, steenwerpen en het klaverjassen voor senioren. De dag eindigde met een spectaculaire strijd tijdens de steppenrace in de Hoofdstraat. Onze mediapartner RTV Seaport was erbij.

RTV Seaport

2 augustus 2022, 13.58 uur

Brandweer pas tegen de middag klaar met nablussen hooibalen: "Pas in deze droogte en met deze wind op met vuur"

Ook vanochtend nog was de brandweer met veel mankracht aan het nablussen op een stukje tuinbouwgrond langs de Voorweg in Heemskerk. Daar is gistermiddag een grote partij hooibalen in brand gestoken. Daarvoor zijn inmiddels drie jongens van dertien en veertien jaar uit Heemskerk aangehouden (zie elders in dit blog).

Maurice Peschier van de brandweer legt in onderstaande video uit waarom het nablussen ook de ochtend na de brand nog steeds noodzakelijk was:  

Fred Segaar

Hooibrand - NH Nieuws

2 augustus 2022, 12.23 uur

Verdachte schietpartij Velsen-Noord 'wilde op de auto, niet bestuurder schieten'

Het zou gegaan zijn om een drugsruzie die inmiddels weer is bijgelegd, zei de advocaat van verdachte Karim el J. volgens de IJmuider Courant vandaag in de rechtszaal: die bekende op 4 augustus vorig jaar vier keer op, of volgens El J. zelf expres náást een 23-jarige Heemskerker te hebben geschoten. Het gebeurde aan de Schulpweg in Velsen-Noord. Eén kogel trof de slachtffers hand, waarna hij naar het ziekenhuis reed, zo'n vier minuten daarvandaan.

Getuigen van het incident van vorig jaar hoorden de schutter tussen zijn schoten in luidkeels de telefoon van het slachtoffer eisen. Hij probeerde na het incident in een auto naar het buitenland te vluchten, maar werd na een hit van de kentekenscanner vlak voorbij de Belgische grens aangehouden.

Volgens de IJmuider Courant is het volgens El J.'s advocaat duidelijk dat de ruzie is bijgelegd en dat de kans op een herhaling van zetten nihil is, en dat hij niet geschoten heeft met het doel het slachtoffer te doden. Hij vroeg de rechtbank om zijn cliënt, die al een jaar vastzit, in ieder geval tot de inhoudelijke behandeling van de zaak op 3 oktober vrij te laten. Het OM was nog helemaal niet overtuigd.

Redactie

2 augustus 2022, 11.24 uur

Aanleg kunstduin van slak Tata weer aangevochten om mogelijk giftige stoffen

Tata Steel moet geen kunstduin van restproduct slak mogen aanleggen, zolang er onduidelijkheid bestaat over de precieze herkomst van de giftige stof chroom 6 op het bedrijfsterrein. Dat vindt Stichting Duinbehoud. Voorzitter Marc Janssen dringt in een brief aan de provincie aan op intrekking van de vergunning voor de aanleg.

Vorige maand werd de verguning verleend, ondanks eerdere bezwaren tegen het kunstduin. Sindsdien openbaarde de Volkskrant dat de kankerverwekkende stof chroom 6 gevonden is in het grondwater op het terrein van Tata Steel, maar dat niet duidelijk is waar het precies vandaan komt. Dat moet Tata Steel nu uitzoeken van de provincie. De stof vormt als het in de bodem of het grondwater komt een risico voor de natuur en volksgezondheid.

In 2020 werd er chroom 6 aangetroffen in slak, hoewel Tata en Harsco, de slakverwerker op het Tata-terrein, dat in twijfel trokken. Volgens Duinbehoud is de stof nu 'in de nabijheid van de bestaande slakberg van staalslakken op het terrein van Tata Steel' gevonden en is het dus niet uit te sluiten dat er chroom 6 uit dat slak is weggelekt.

Nu vraagt de stichting om de duinaanleg in ieder geval uit te stellen tot de herkomst van de stof onderzocht is.

"Eerst zal duidelijk moeten worden hoe het chroom 6 in het grondwater terecht is gekomen en welke maatregelen er noodzakelijk zijn om dit in de toekomst te voorkomen", schrijft Janssen. "De aanleg van het kunstduin kan de aanpak van de gesignaleerde verontreiniging van bodem en grondwater met chroom 6 ernstig belemmeren."

Thomas Jak

Zie hier een video over bezwaren tegen het kunstduin van augustus vorig jaar.

Verzet tegen kunstduin van staalslakken - NH Nieuws

2 augustus 2022, 10.09 uur

Dronefoto's van Hooibalenbrand in Heemskerk

2 augustus 2022, 09.41 uur

Drie jongens van 13 en 14 opgepakt wegens brandende hooibalen

De politie heeft drie Heemskerkse jongens van 13, 14 en 14 aangehouden wegens de hooibalenbrand aan de Voorweg van gisteren.

Omdat zij zo jong zijn, mochten zij gewoon thuis slapen. Vandaag verhoort de politie de jongens.

De brand was in de wijde omgeving zichtbaar. De brandweer was volgens de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) tot 's avonds laat bezig om de verzameling hooibalen, zo'n honderd meter lang en vijf meter hoog, te blussen.

Ook kwamen er roetdeeltjes naar beneden in IJmuiden door de brand.

Redactie