Ga naar Content

Brandstichting met asbest op A7 'ernstig misdrijf' en 'ontzettend dom en asociaal'

"Het is levensgevaarlijk", zegt woordvoerder Diederik Fleuren over de hooibalen, autobanden en asbest die vanochtend in brand zijn gestoken op de A7 bij Lambertschaag. Jurist Yvonne Waterman noemt de brandstichting 'ontzettend dom en asociaal': "Als je asbest in de fik steekt, gaat het 'poffen' en verspreidt het zich dus."

Asbest op de A7 - NH Nieuws

Tegen half vijf vanochtend krijgt de politie melding van de brand bij de oprit van de snelweg. Net als gisteren en ook vandaag in andere delen van het land is dit onderdeel van boerenprotesten tegen de stikstofplannen.

Levensgevaarlijke wegsituatie

Er ontstaat enorm veel rook rond de snelweg. "Dat veroorzaakte een gevaarlijke situatie, en dus vroeg de brandweer of wij de weg in beide richtingen wilden afsluiten om ongelukken te voorkomen. En dat hebben we dus ook gelijk gedaan", aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat.

"Je hoort kankerverwekkende stoffen met rust te laten, er niet mee te slepen en al helemaal niet in de fik te steken"

Yvonne Waterman, expert asbestaansprakelijkheid

Ongelukken met obstakels zoals in het Groningse Midwolde ontstaan er gelukkig niet, maar hadden ook hier kunnen gebeuren. Rijkswaterstaat: "Het is levensgevaarlijk. Daarom doen we ook nogmaals de oproep: doe dit niet vanwege de verkeersveiligheid."

Asbest verspreiden

Het incident is niet alleen gevaarlijk voor het verkeer op de weg, maar ook voor de gezondheid. Jurist Yvonne Waterman, expert in asbest-aansprakelijkheid, beredeneert: "Asbest is een vezelachtige, kankerverwekkende stof, het is verboden om het te bewerken. Als je het in de fik steekt, ga je het in feite poffen. Bij verhitting gaat het uitzetten en alle kanten op schieten, dat is zonder meer bewerken."

Het is makkelijk voor te stellen dat de asbestvezels zich hierdoor verder verspreiden en er dus ook een grotere kans is dat mensen dit inademen. "Denk aan de saneerders, de brandweermensen, de omwonenden, die zijn allemaal nodeloos aan dit risico blootgesteld. Asbest in de fik steken is ontzettend dom en asociaal", aldus Waterman.

Tekst loopt door.

Bedreigingen

Aannemersbedrijven die de blokkades op andere plekken opruimden, werden gisteren nog geïntimideerd met dreigtelefoontjes. Zij zijn gevestigd op het platteland en kunnen door het Rijk opgeroepen worden voor noodgevallen. Die afspraak brengt hen nu in een lastige positie, vanwege de tegengestelde belangen van de boeren en de overheid, schrijft de NOS. 

Op de A7 is het een aannemer uit Gelderland die verantwoordelijk is voor het opruimen. Het bedrijf wil tegenover NH Nieuws niet reageren. Volgens Rijkswaterstaat is er niet bewust gekozen voor een aannemer van verderop uit het land. "We hebben contracten met vaste aannemers die weer onderaannemers kunnen inzetten voor het opruimen."

Hoe schadelijk het inademen van asbestvezels is voor de gezondheid, is pas na tientallen jaren merkbaar. "Of iemand er ziek van wordt hangt af van de dosis en van verschillende aspecten van het individu: bijvoorbeeld de leeftijd en conditie van de longen", zegt Waterman. "Maar wat wel als een paal boven water staat, is dat het inademen van asbest volkomen ongewenst is en dat je dat echt moet vermijden."

De dumping vindt ze dan ook 'heel kwalijk'. "Je hoort kankerverwekkende stoffen gewoon met rust te laten, er niet mee te slepen en te sjouwen en al helemaal niet in de fik te steken."

Ernstig misdrijf

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de daders en roept getuigen op zich te melden. In de omgeving van de snelweg hangen geen camera's, maar of de politie verdere aanknopingspunten heeft, wil een woordvoerder niet kwijt.

Wel noemen zij 'het opzettelijk de weg vernielen, versperren of onbruikbaar maken' een ernstig misdrijf. Volgens het Wetboek van Strafrecht is het bovendien verboden om gevaarlijke stoffen te verspreiden. De actie kan een celstraf van een aantal jaar opleveren. 

Een voorlichter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord wil geen standpunt innemen over het incident. De brandweer is alleen betrokken geweest bij het blussen en Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het opruimen van de asbest. "Het is een gevoelig onderwerp, maar dit is geen juiste manier van actievoeren."

Foto: Foto: Inter Visual Studio

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]