Ga naar Content

Alkmaarse Hells Angel (48) aangehouden voor dragen illegale clubkleding

Een Alkmaarder op een motor is gisteravond aangehouden in Haarlem. De 48-jarige man droeg zogenaamde colors (het logo of clubkleding) van de motorbende Hells Angels, maar dat is sinds kort verboden.

Foto: Archieffoto van een Hells Angels-color

Dit meldt de politie. De motorrijder werd rond 23.45 uur door agenten gespot in Zandvoort. Vervolgens is hij een paar kilometer verderop op De Ruijterweg langs de kant gezet.

De Alkmaarder moest mee naar het bureau voor verhoor en onderzoek. Zijn hesje met daarop het logo van Hells Angels is in beslag genomen. Hij mag het verdere onderzoek in vrijheid afwachten. 

Verboden club

De Hoge Raad besliste twee weken geleden dat motorclub Hells Angels (Nederland) definitief verboden is. Dit volgt op een lange, juridische procedure: het Openbaar Ministerie verzocht om het verbod, omdat de club volgens haar in strijd is met de openbare orde.

Er zijn zaken bekend waarin leden van de Hells Angels - in clubverband - intimideren of gewelddadig zijn. Zo zijn in 2018 bendeleden uit Haarlem en Alkmaar veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf.

'Vrijheid van meningsuiting'

Tegenstanders van het verbod zijn van mening dat bijvoorbeeld het dragen van het logo - de wijze waarop je je kleed - onderdeel is van de vrije meningsuiting. Het verbod werd aangevochten tot aan een cassatie, maar dat is dus midden juli onherroepelijk verworpen. 

Ook motorbendes No Surrender, Satudarah en Bandidos zijn in Nederland verboden. De club Hardliners, waarover NH Nieuws veel geschreven heeft, is formeel nog niet verboden. In meerdere gemeentes in Noord-Holland was via de algemene plaatselijke verordening (lokale wetgeving) het dragen van het logo wel verboden, maar dit is in januari van tafel geveegd

Lees ook

Heb je tips over deze zaak? Mail dan naar [email protected].

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.