Ga naar Content

Nesten zo groot als een skippybal: vijf keer meer wespen in Amsterdam

Terrasgangers en picknickers zullen het vast al gemerkt hebben en niet altijd tot hun plezier. De wesp beleeft een uitzonderlijk goed jaar. Het zijn er veel meer dan voorgaande jaren, zo laat 'Beestjes Kwijt' weten. Het platform kreeg vorig jaar rond deze tijd 15.000 aanmeldingen binnen voor het bestrijden van wespennesten. Dit jaar zijn dat er al 30.000. Voorlopig zijn we nog niet van de zwart-gele steekinsecten af. 

Amsterdam overspoeld door wespen, vijf keer zoveel - NH Nieuws

Volgens Merijn Jansen van het platform 'Beestjes Kwijt' zijn de wespen eerder actief dit jaar vanwege de goede weersomstandigheden. "Geen vorst meer in april, geen stormen waardoor de wespen hun nest kwijtraken, een zachte winter en een goed voorjaar. Door die zachte winter komen de koninginnen vroeg uit hun winterslaap en beginnen eerder met het bouwen van nesten. Hoe minder hinder ze hierbij hebben, hoe sneller ze nesten kunnen bouwen. Wat dat betreft staan momenteel alle stoplichten momenteel op groen voor de wesp." 

Ongediertebestrijder Danny van Steen heeft handen tekort op het moment om de aanvragen voor het verwijderen van wespennesten bij te benen. "Ons kantoor krijgt tussen de 175 en 200 belletjes binnen op een dag. 95 procent gaat over het verwijderen van wespennesten. Ik doe er zo'n tien tot twaalf op een dag."

We hebben een telling gedaan en kwamen op een toename van meer dan 500% ten opzichte van vorig jaar

Richard piké, ongediertebestrijding amsterdam

Omdat de insecten eerder actief zijn, kunnen ze ook eerder voortplanten, laat van Steen weten. En dus nemen de aantallen flink toe, merken ze ook bij andere ongediertebestrijdingsbedrijven: "Verleden week hebben we een telling gedaan en kwamen we op een toename van meer dan 500% ten opzichte van vorig jaar. Dat gaat nog wel hoger eindigen deze maand", zegt Richard Piké van Ongediertebestrijding Amsterdam. 

Nest als een skippybal 

"De nestgrootte die we nu tegen komen, komen we normaal pas in september tegen. Dit zijn nesten ter grootte van een skippybal", aldus Piké. Waar de nesten zitten? "Van onder een matras, tot midden in een helm, tot in de spouwmuur." Maar er is wat aan te doen, zegt van Steen: "Holle ruimtes afstoppen, roosters  in ventilatie plaatsen. Een koningin heeft het liefst een verborgen plekje waar ze rustig kan produceren."

"Een plaag is als  je niet meer buiten kan zitten en gek wordt van de wespen. Zo erg is het nog niet"

Danny van steen, wespennestbestrijder

Volgens Van Steen is er nog geen sprake van een plaag: "Een plaag is als je niet meer buiten kan zitten en gek wordt van de wespen. Zo erg is het nog niet maar het is wel duidelijk meer dan vorige jaren."

Toch zijn we volgens van Steen voorlopig nog niet van de wespen af. Zo denkt hij dat we einde zomer nog te maken krijgen met een tweede generatie wespen "Ik denk dat het nog wel een druk seizoen blijft, want ik denk dat er nog een voorplanting komt dit jaar. Dan hebben we te maken met twee generaties binnen één zomer."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]