Ga naar Content

Reddingsbrigades staan op scherp door naderende hitte: "Let op elkaar"

Hitte, drukte en veel kuilen in zee. De reddingsbrigades van onze provincie staan op scherp de komende dagen. Zo worden EHBO-voorraden nog eens gecheckt en gekeken of mensen bij kunnen springen. Voor zwemmers is het namelijk oppassen geblazen. Door harde wind kan er een verraderlijke stroming staan.

Foto:

De Reddingsbrigade Zandvoort verwacht de komende dagen topdrukte op de stranden. En dat is voor het eerst dit jaar: "We hebben dit seizoen eigenlijk nog geen echte stranddagen gehad. Het is wel lekker weer geweest, maar nog geen topdagen", vertelt woordvoerder Ernst Brokmeier. 

Hij verwacht dat de brigade het druk gaat krijgen met kinderen die hun ouders kwijt zijn, mensen die hun enkel verstuiken tijdens volleybal of onwelwordingen door de hitte. "Daarom dubbelchecken we onze voorraden en kijken we of er nog vrijwilligers zijn die bij kunnen springen", legt hij uit. 

Klein leed

Volgens Brokmeier wordt ook het water extra goed in de gaten gehouden. De afgelopen dagen heeft het hard gewaaid, waardoor een verraderlijk stroming kan ontstaan en er veel kuilen in zee liggen. "Daar letten we extra op. De wind gaat nu wel liggen en we moeten per dag inschatten wat de gevaren zijn."

Daarnaast benadrukt hij bij zijn team dat ze ook elkaar in de gaten moeten houden: "Doordat er veel mensen op het strand zijn, krijgen wij het druk. Dat gaat vooral om klein leed, maar soms vergeten collega's dan zelf te drinken, of even pauze te nemen."

"Wij zijn goed voorbereid, maar dat zijn we natuurlijk altijd"

IJmuider Reddingsbrigade

Ook bij de IJmuider Reddingsbrigade staan ze op scherp en worden nog een keer de EHBO-dozen gecheckt en gekeken of ze extra mensen in kunnen zetten: "We zijn goed voorbereid. Maar dat zijn we natuurlijk altijd. Dit is onze core-business", vertelt senior lifeguard Jeroen Groot. 

Hij herkent het beeld dat het voor het eerst echt druk gaat worden op de stranden, maar verwacht minder last te hebben van de stroming of kuilen: "Wij hebben een pier, waardoor dit probleem minder speelt."

'Let op elkaar'

De Reddingsbrigade Egmond verwacht ook de komende dagen minder last te hebben van kuilen, muien en stroming. "In ieder geval niet zo erg als de voorgaande dagen. Toen hebben we veel mensen uit het water moeten redden. De wind staat nu anders", vertelt woordvoerder Ron Zentveld. 

Als tip geeft hij strandbezoekers mee niet de hele dag in de zon te liggen, niet vergeten te eten en veel vocht te drinken: "Maar drink geen alcohol. En let een beetje op elkaar", besluit hij. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.