Start van hoofdcontent

BEVERWIJK

nl

College Beverwijk struikelt al na drie weken over 'Grijze Wolvenkwestie'

6 juli 2022, 18.22 uur · Door Redactie IJmond

Het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Beverwijk (Samen Lokaal Beverwijk, D66, CDA en PvdA) is al na drie weken uiteengespat. Dat hebben de partijen in een verklaring bekend gemaakt. De val hangt samen met de rel rond beoogd wethouder Hali Koçak van Samen Lokaal. Er loopt een onderzoek naar zijn banden met de rechts-extremistische Turkse beweging De Grijze Wolven. 

Foto: Stadhuis Beverwijk

Het Noordhollands Dagblad meldde eerder dat er foto's zijn opgedoken waarop te zien is dat Koçak op een bijeenkomst van De Grijze Wolven de 'wolvengroet' brengt, het geuzenteken waarmee met pink en wijsvinger de kop van een wolf wordt uitgebeeld.

Burgemeester Martijn Smit liet de betrokkenheid van Koçak met de Grijze Wolven onderzoeken. Tijdens het onderzoek trok de beoogd wethouder zich terug. Later besloot hij toch weer mee te werken.

Daling van zetels

Ruth Huis in 't Veld en Inge Rood, twee raadsleden van Samen Lokaal, maakten maandag bekend zich af te splitsen van de partij omdat zij 'niet kunnen leven' met de kwestie-Koçak. Het zetelaantal van de partij in de raad daalde daardoor van acht naar zes.

De partij was bij de laatste gemeenteraadsvergadering de grote winnaar. Samen Lokaal ging van twee naar acht zetels.

Eénmansfractie

Inmiddels heeft ook Koçak zich afgescheiden van Samen lokaal, zo meldt het Noordhollands Dagblad. Koçak gaat verder als een éénmansfractie vanwege de druk 'die beschadigend is voor Samen Lokaal , het stadbestuur en daarmee de inwoners en ondernemers van Beverwijk'.

Vanavond vergadert de gemeenteraad over de vraag hoe het verder moet met de coalitievorming. 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]