Start van hoofdcontent

BEVERWIJK

nl

'Grijze Wolf' trekt zich terug als kandidaat-wethouder: "Om meer leed te voorkomen"

29 juni 2022, 08.49 uur · Aangepast 29 juni 2022, 18.49 uur · Door Fred Segaar

Halil Koçak trekt zich terug als kandidaat-wethouder voor Samen Lokaal in Beverwijk. Dat maakte hij dinsdagavond bekend in een persbericht. Er loopt een onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de Grijze Wolven, een Turkse extreem-rechtse organisatie.

Foto: Gemeentehuis Beverwijk - Gemeente Beverwijk

In een persbericht meldt Koçak: "De afgelopen elf dagen zijn voor mijn gezin, familie, kennissen, de vrijwilligers van het Turks cultureel centrum en mijzelf erg heftig en zwaar geweest. De negatieve beeldvorming rond mijn persoon heeft ons, de partij Samen Lokaal Beverwijk en de partijleden afzonderlijk enorm geschaad in ons gezinsleven en functioneren. Om nog meer persoonlijk leed te voorkomen voor mijn vrouw en mijn kinderen en de eerdergenoemde personen en organisaties, heb ik met pijn in mijn  hart besloten mijzelf terug te trekken als kandidaat-wethouder."    

Op Twitter is de brief openbaar gemaakt die Necker en Van Naem, het bureau dat het onderzoek heeft gedaan naar Koçaks vermeende banden met de Grijze Wolven, naar burgemeester Martijn Smit heeft gestuurd. Daarin is te lezen dat Necker en Van Naem onderzoek heeft gedaan 'naar de betrokkenheid van de kandidaat-wethouder en/of zijn nabije netwerk bij de Grijze Wolven. Brengt dit risico's met zich mee, en zo ja, welke.' Vorige week vrijdag is een gesprek geweest met Koçak. Hij was het volgens de onderzoekers niet eens met het verslag daarvan, waarop hij verdere medewerking aan het onderzoek heeft geweigerd.

Foto's 

Na de overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen zou Koçak naast Ali Bal de tweede wethouder worden voor Samen lokaal. Twaalf dagen geleden echter beval burgemeester Martijn Smit een extra onderzoek in naar de kandidaatstelling.

Noordhollands Dagblad meldde eerder dat er foto's boven water waren gekomen waarop Koçak te zien is bij een bijeenkomst van de Grijze Wolven en daar de groet van deze organisatie brengt, het geuzenteken waarmee met de vingers een wolvenkop wordt uitgebeeld. Wie Koçak opvolgt als kandidaat-wethouder is nog niet bekend.

Burgemeester Smit: "Stoppen met onderzoek leidt alleen maar tot meer vragen"

De Beverwijkse burgemeester Martijn Smit vindt het 'jammer' dat Halil Koçak verdere medewerking aan het onderzoek heeft stopgezet. "Het niet doorzetten van het onderzoek leidt nu alleen maar tot meer vragen", zegt hij. "Geef openheid, dat maakt het ook comfortabeler om als raadslid door te gaan". Wel is het onderzoek van Necker en Van Naem wat hem betreft 'afgerond'. Of Koçak kan aanblijven als raadslid van Samen Lokaal vindt hij 'de primaire verantwoordelijkheid van Halil.'

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]