Ga naar Content

Meldplicht straatjournaalverkoper 'Mo' van Dronten naar Amsterdam: "Scheelt me vier uur"

Mohamed Rugamana hoeft niet langer iedere week met de trein naar Dronten om zich daar te melden in een AZC. Hij mag zich nu iedere donderdag melden bij een AZC in Amsterdam. Haarlems bekendste straatjournaalverkoper heeft die meldplicht vanwege zijn asielprocedure. 

Op zijn vaste stekt verkoopt 'Mo' het straatjournaal - Foto: Michael van der Putten/NH Media

Mo is 'heel blij' dat hij niet meer iedere donderdag met de trein naar Dronten hoeft. "Dat was altijd heel zwaar. Ik heb samen met mijn advocaat de aanvraag van overplaatsing gedaan en ik kan me nu melden bij het A&O hostel, een noodopvang in Amsterdam."

De overplaatsing scheelt hem vier uur reizen. "Ik kan nu hier de bus pakken en ben 35 minuten onderweg. Dat scheelt heel veel tijd en is ontzettend fijn. Ik ga er zelfs wel eens al woensdag heen om te slapen."

"Ik krijg nu nog reacties op die video, zelfs uit Amsterdam"

Mohamed Rugamana

Begin dit jaar maakte NH Nieuws een reportage over de verplichte wekelijkse reis van Haarlem naar Dronten. De video deed nogal wat stof opwaaien en leidde zelfs tot vragen in de Haarlemse politiek. 

"Ik heb echt ontzettend veel reacties gekregen na die video, en krijg nog steeds reacties", vervolgt Mo, staand met zijn kranten op de vertrouwde post voor een Haarlemse winkelketen. "Zelfs uit Amsterdam hebben mensen de video gezien. Echt  bijzonder."

Zie hieronder de video, tekst loopt door

Mohamed Rugamana - NH Nieuws

Mo komt uit Burundi en verblijft al zeventien jaar illegaal in Nederland. Zijn herziende asielaanvraag loopt vanaf 2019 en sinds die tijd was hij verplicht zich iedere week in Dronten te melden, omdat hij daar stond ingeschreven. Omdat hij al zo lang verblijft in Haarlem en hier zijn netwerk heeft, wil hij hier blijven.

Nog altijd hoopt de straatjournaalverkoper dat zijn asielaanvraag wordt goedgekeurd en dat hij na 17 jaar van onzekerheid eindelijk rust vindt. "Ik wil dan graag mijn rijbewijs halen", vertelt Mo in de video. "Dan kan ik buschauffeur worden. Dat is mijn wens."

Het COA, centraal Opvang Asielzoekers laat weten niet in te kunnen gaan op specifieke gevallen en kan daarom niet vertellen waarom 'Mo' zich nu kan melden in Amsterdam. Wel zeggen ze blij voor hem te zijn. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]