Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Asielaanvrager Mo moet wekelijks vijf uur reizen om zich te melden bij AZC

13 januari 2022, 19.59 uur · Aangepast 15 januari 2022, 09.33 uur · Door Michael van der Putten

Hij is misschien wel de bekendste straatjournaalverkoper van Haarlem: de 59-jarige Mohamed Rugamana. In 2006 kwam hij naar Nederland en nog altijd wacht hij op een verblijfsvergunning. Doordat hij nog geen status heeft, moet hij zich iedere donderdag melden bij het AZC in Dronten. Een reis met veel overstappen van meer dan vijf uur. 

Mohamed Rugamana - NH Nieuws

Omdat zijn eerste aanvraag is afgewezen heeft hij sinds april 2019 een herziende aanvraag ingediend. Hij heeft daarbij hulp van zijn advocaat mevrouw Hagg. "Zijn procedure loopt inderdaad al lang", laat ze aan NH nieuws weten. "Eigenlijk mag dat maximaal zes maanden duren."

Het vervelende is dat de dienst die verantwoordelijk is voor de aanvragen de IND niet meer in gebreke gesteld kan worden. "Je kan de IND in asielzaken niet meer in gebreke stellen en dat was een sterk wapen. Maar door de drukte bij de dienst is dat nu niet meer mogelijk", aldus de advocate. 

Dronten 

Volgens Mo heeft ook corona effect op zijn lange procedure. En waar hij enorm van baalt, is dat hij niet dichter in de omgeving van Haarlem zich zou kunnen melden. "Ik heb daar ernstige ruzie over gehad", vertelt zijn advocaat. Maar er zijn meer voorbeelden van mensen die bijvoorbeeld in Zutphen wonen en zich in Groningen moeten melden." 

De advocaat begrijpt de meldplicht wel. "Het moet wel duidelijk zijn waar je bent. Sommige mensen maken er misbruik van of verdwijnen in de illegaliteit."

Tekst gaat door onder de foto.

Mohamed Rugamana 'Mo' op busstation in Dronten - Mohamed Rugamana

De IND kan niet op individuele zaken ingaan. Maar laat wel weten dat er meerdere redenen kunnen zijn dat een zaak langer loopt. "Dat kan bijvoorbeeld als iemand al eens een negatieve uitspraak heeft gehad en vervolgens zelf bezwaar heeft gemaakt." 

Een andere reden kan te maken hebben met 'beslisbelemmeringen' zoals de gezondheid van de aanvrager of een lopend onderzoek vanuit het buitenland. 

Quote

"Als ik ooit een vergunning krijg, geef ik een feestje"

Mohamed Rugamana

Mo blijft ondertussen braaf zich iedere week melden en hoop houden. "Als ik ooit een verblijfsvergunning krijg, ga ik een feestje geven voor al mijn Haarlemse vrienden. Daarna wil ik mijn rijbewijs halen en taxichauffeur worden. En als dat niet lukt, dan word ik buschauffeur. Ja, dat is mijn wens."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]