Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Spaarndammers begraven tijdcapsule in Kolksluis: "We willen iets achterlaten"

28 juni 2022, 20.25 uur · Door Marieke Pijlman

In de Kolksluis van Spaarndam is vandaag een tijdcapsule begraven met hierin herinneringen van de Spaarndammers zelf voor hun toekomstige dorpsgenoten. Het was een uitgelezen kans om dit te doen, aangezien de sluis vol met zand ligt vanwege renovatiewerkzaamheden. 

Leerlingen van twee basisscholen mochten helpen met het begraven van de tijdscapsule. - NH Nieuws

De Kolksluis is de oudst werkende sluis van Europa en de kademuren waren dusdanig verzwakt dat die vernieuwd moesten worden. Sinds vorig jaar oktober is de sluis dan ook niet gevuld met water, maar met zand.

Uitgelezen kans

Eens in de honderd jaar moeten de kademuren vervangen worden en om de toekomstige bewoners van het pittoreske dorpje een beeld te geven van het leven nu, hebben de Spaarndammers dus een tijdcapsule begraven met foto's, tekeningen en verhalen van bekende dorpsbewoners. Het initiatief komt van waterschap Rijnland. 

"Het is een prachtig initiatief om zo naar de toekomst te brengen wat er in het heden gebeurt", zo vertelt Jaques Hendriks van de dorpsraad. "Maar andersom ook spannend op welke manier de mensen dan naar deze tijd kijken."

Tekst gaat verder.

Leerlingen van twee basisscholen mochten vandaag hun werkjes in de capsule doen en helpen met het begraven. "Mijn klas, groep 8, heeft foto's gemaakt van hoe het er nu uitziet", zo vertelt Lucy. "Bijvoorbeeld van hoe het bouwterrein er nu uitziet en de school."

Einde in zicht

De werkzaamheden aan de kademuren zijn bijna klaar. Binnenkort wordt al het zand uit de sluis gehaald en volgende maand stroomt er weer water door en kunnen bootjes er weer doorheen varen.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]