Start van hoofdcontent

SPAARNDAM

nl

Uniek plaatje: Kolksluis Spaarndam ligt vol met zand

8 oktober 2021, 07.30 uur · Aangepast 8 oktober 2021, 07.43 uur
Door Marieke Pijlman · Foto: NH Nieuws

Een zelden vertoond tafereel in Spaarndam: de Kolksluis, Europa's oudste nog werkende sluis, ligt vol met zand. Hoogheemraadschap van Rijnland heeft de sluis dichtgegooid om het komende half jaar de verzakte kademuren volledig te renoveren. 

Veel voorbijgangers op de fiets stoppen even om de sluis te bekijken. "Ik vind het geweldig wat ze hier allemaal doen", vertelt een mevrouw uit Haarlem. "De kademuren waren een beetje verzakt en nu gaan ze dat dus allemaal vernieuwen."

Ook Leon van Lieshout, eigenaar van café Spaarndam dat aan de sluis ligt, vindt het een bijzonder aanzicht. "Met een paar strandstoelen erbij, kan je hier Spaarndam aan zee creëren", lacht hij. 

Tekst gaat verder onder de video

Kolksluis Spaarndam ligt vol met zand in verband met restauratie kademuren - NH Nieuws

De kademuren verkeren in bijzonder slechte staat. Van Lieshout ontdekte vorig jaar zelf een groot sinkhole vlakbij zijn café. En dat bleek niet het enige te zijn. Ook zijn zoon Guus ontdekte er één en er bleken er nog meer te zijn. Dat was voor het hoogheemraadschap genoeg aanleiding om de eeuwenoude sluis te sluiten. 

"Met een paar strandstoelen erbij kan je Spaarndam aan zee creëren"

Leon van Lieshout

Sinds een aantal weken is het waterschap bezig om de sluis vol te gooien met zand, om vervolgens een stalen wand in de kade te plaatsen en de kade weer opnieuw op te bouwen. Een flinke klus waar het waterschap ruim een half jaar voor uit heeft getrokken. "Ik heb me door de aannemer laten vertellen dat zoiets maar één keer in de honderd jaar nodig is en de laatste keer was geloof ik in 1927 dus het was weer tijd", vertelt Van Lieshout. 

Het liefst ziet hij water en bootjes in het pittoreske sluisje van Spaarndam, maar hij maakt er het beste van de komende maanden. "De aannemer houdt echt rekening met de bewoners hier en het wordt allemaal beter."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie