Ga naar Content

Uitleen traditionele kleding gaat hard voor Westfriese Folklore: "Maar er is nog genoeg"

Donderdag is het weer zover: de eerste Westfriese Folklore in de binnenstad van Schagen. Eindelijk kunnen liefhebbers zich weer kleden in traditionele Westfriese kleding. Dat heeft alleen niet iedereen zomaar in de kast hangen, dus kunnen mensen vanavond voor het laatst langs bij de kledingzolder om een kostuum te lenen.

Genoeg traditionele kleding die wordt uitgeleend voor de optocht - Foto: NH Nieuws

"Het is laaiend druk bij de kledinguitleen", vertelt Jan Benit, bestuurslid van de Westfriese Folklore. Op de zolder bij Museum Vreeburg in Schagen staan er rekken vol met traditionele West-Friese kleding en die mogen allemaal worden uitgeleend. Elke deelnemer kan een kostuum uitkiezen en voor een kleine vergoeding lenen tot en met de laatste Westfriese Folklore van dit seizoen.

Na twee zware jaren van corona is het bestuur weer klaar voor tien donderdagen met koetsen, traditionele kledingdracht en de West-Friese taal. Benit verwacht dat er dit jaar meer deelnemers meedoen dan in 2019. "Ik denk dat het mensen een kick geeft om mee te doen aan de optocht. Er staat veel publiek te kijken en je krijgt enorm veel complimenten", aldus Jan.

Nieuwe wielen

Naast de kostuums zijn de koetsen ook een belangrijk onderdeel van de optocht. "Er doen steeds wel 12 tot 14 koetsen mee", vertelt Tom Bos, die als vrijwilliger het onderhoud voor de koetsen op zich neemt. Die koetsen gaan vaak al flink wat jaartjes mee, dus er is afgelopen maanden veel aan gesleuteld door Tom en zijn collega's. "Bij sommigen moesten de wielen vervangen worden en er is ook geschilderd", vertelt hij. Bos verwacht dat de koetsen nu zonder problemen mee kunnen rijden tijdens de optocht.

Tekst gaat door onder de video. 

Vrijwilligers bezig met laatste voorbereidingen voor Westfriese Folklore - NH Nieuws

Kinderwagens

Dit jaar staan er ook weer tientallen kinderwagens klaar om uitgeleend te worden. "Die heb ik afgelopen tijd allemaal opgeknapt en ze worden vanavond opgehaald door deelnemers", vertelt vrijwilliger Siem Burger. Hij heeft de afgelopen tijd hard gewerkt om de bandjes van de wagens te vervangen en het ijzerwerk weer te laten glimmen. "Alles is er klaar voor", aldus Siem.

Het is vanavond nog van 7 tot 9 uur 's avonds mogelijk om een kostuum te halen bij de kledinguitleen, die zich bevindt op de zolder bij Museum Vreeburg in Schagen. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]